Стефан Льовен бе преизбран за премиер на Швеция

Новини
19:32 - 07 Юли 2021
2805
Стефан Льовен бе преизбран за премиер на Швеция

Лидерът на шведските социалдемократите Стефан Льовен бе преизбран за министър-председател от парламента в сряда, с което бе сложен край на седмиците хаис след оставката му миналия месец.

Лявоцентристката му коалиция обаче остава изправена пред сериозна борба преди изборите следващата година.

Льовен, който се оттегли от поста, след като загуби вот на недоверие на 21 юни, все още не е намерил достатъчна подкрепа за приемане на бюджета и заяви, че ще подаде оставка за пореден път, ако предложението му не успее да получи подкрепа в парламента през есента.

„Аз съм първият, който призна, че това няма да е лесно, Но аз също съм първият, който казва: сега всички ние трябва да допринесем. Никой не може да получи всичко, но всеки може да получи нещо“.

63-годишния Льовен оглавява лявоцентристкия кабинет на малцинството от изборите през 2018 г., които доведоха до почти равномерно разделен парламент и голям брой места за антиимиграционно настроените шведски демократи, с които няколко други партии отказват да се коалират.

„Засега правителствената криза е приключила“, казва Йонас Хинфорс, професор по политология в университета в Гьотеборг. „Опозицията може да се почувства по-силна, тъй като показа колко крехко е мнозинството за правителството, но от друга страна също е очевидно, че партиите с десен център не командват мнозинство“.

Следващите парламентарни избори в скандинавското кралство ще се проведат през септември 2022 г.