Стефан Льовен поема ПЕС с амбиция левицата да се пребори за мира в Европа

Бившият премиер на Швеция разкри, че е бил осиновен - станал социалист, защото израснал сред солидарност

Свят
16:35 - 14 Октомври 2022
3076
Стефан Льовен поема ПЕС с амбиция левицата да се пребори за мира в Европа

Бившият шведски премиер и лидер на социалистите в скандинавската страна Стефан Льовен, е единственият кандидат за президент на ПЕС след Сергей Станишев и поема лявото политическо семейство от неговите ръце. Днес се очаква Льовен да бъде избран с голямо мнозинство. А в реч преди процеса по вота от делегатите в Берлин, шведът благодари на Станишев не само за разрастването на ПЕС и удвояването на тежестта й на Стария континент, но и за това, че през всичките 11 години начело българският политик е успял да ръководи партията изцяло спрямо нейните ценности и морал. И разкри:

Че е бил изоставен като бебе от майка си в сиропиталище, защото не е могла да се грижи еднакво добре за двамата си синове. "Сигурно й е било много трудно да изостави дете. Но го е направила, защото е знаела, че обществото ще се погрижи по-добре за това дете, отколкото тя самата. 

А моите осиновители ми дадоха любовта и сигурността, което всяко дете заслужава. И така бе засято у мен семето на солидарността, идеята за това, че всеки човек е важен. Това ме оформи и като социалдемократ", каза бившият премиер на Швеция. 

"Знам, че има много начини, по които можеше да се развие животът ми, но благодарение на това солидарно общество, аз всъщност имам щастлив живот. И това е голямата борба на социалдемокрацията - да осигури равенство в обществото. А условието за това е обществото да е построено върху солидарност", каза Льовен.

И декларира, че ще се грижи за политиките, наследени от Станишев - и по отношение на ветераните, и на жените, и на децата, и на бедните, и на ЛГБТИ общността. 

По думите му само заедно левицата ще може да избере пътя на Европа - напред. 

"Живеем в много трудни времена. Сериозната ситуация по отношение на сигурността ни, на демокрацията ни - ни кара да изпълняваме важна роля. До изборите за новия състав на ЕП обаче трябва да предложим и визия за развитие, и едновременно да сме стъпили здраво на земята", напомни шведът. 

Европа по думите му има нужда от отговори - и по отношение на енергийната криза, и за сигурността на фона на войната в Украйна.

"Но трябва да гледаме и отвъд настоящите кризи. Защото в момента пишем книгите за бъдещето ни. Какво искаме младите хора да четат в учебниците за това време, в което живеем сега? Аз искам да чета, че сега са били взети важни решения за спасение за планетата, че сме гарантирали сигурността на гражданите си, че сме преодолели обществените различия", каза Льовен и спечели аплодисментите на делегатите. 

"И така ще сторим - ще съберем хората на Европа, които искат да се борят за справедливост и свобода. Но и които искат да се преборят за мира и човешкото достойнство. Ще съберем млади и стари, мъже и жени - за по-добро бъдеще.

Нашето поколение е онова, което трябва да извоюва мира и промяната на климата. Само заедно ще оформим бъдещето с кураж за Европа. С мисъл, че по-доброто предстои", каза още Стефан Льовен.