Стефан Льовен пред Lupa.bg: Не бива да допускаме Русия да спечели войната

Новият президент на ПЕС настоява да продължат доставките на военна техника за Киев

Политика
15:30 - 15 Октомври 2022
3812
Стефан Льовен пред Lupa.bg: Не бива да допускаме Русия да спечели войната

Русия не бива да спечели тази война. Не трябва да го допускаме. Така новият президент на ПЕС Стефан Льовен коментира пред Lupa.bg часове след като оглави най-голямото европейско политическо семейство. "ЕС трябва да продължи да прави това, което прави и в момента по отношение на войната – да подкрепя Украйна. Трябва да продължи да показва, че е единен в отговора и позициите си. Защото Русия не бива да спечели тази война. Ако оставим Путин да я спечели, то всички ние се намираме в опасност тогава", каза още бившият шведски премиер. 

По думите му Европа подпомага Украйна с военна техника, финансово и трябва да продължи да го прави, но и да чува внимателно нуждите на Украйна, защото очевидно войната не е свършила все още. "Ние искаме тя да приключи възможно най-бързо, но все още бушува. Затова е важно да се поддържа тясна комуникация с властите в Украйна", смята социалист номер 1 в Европа. 

На въпрос на Lupa.bg дали има път обратно към дипломацията, Льовен заяви, че по-скоро е скептичен. И затова се аргументира още веднъж защо помощта за Киев трябва непременно да продължи от страна на партньорската ЕС:

"Важното е да знаем, че Украйна е страната-жертва, нападнатата страна. И украинските хора са страдащите в момента. Техните домове са бомбардирани, техните деца – убити". 

Попитан обаче защо се говори само за изпращането на още оръжия за Украйна, но не и за връщането на масата на дипломатическите преговори, Льовен отговори:

„Трябва да разглеждаме ситуацията в 2 аспекта. Първо, много е важно да дадем на Украйна възможностите да се отбранява срещу агресора. Да, мирът задължително трябва да се постигне. Мирът за Украйна трябва да се извоюва. Но не бива да се допусне Русия да спечели войната“, повтори Стефан Льовен. 

От своя страна, досегашният президент на ПЕС Сергей Станишев, който получи куп похвали от наследника си, напомни, че в резолюцията на конгреса на ПЕС е разписан цял пакет мерки, който да направи енергетиката да е устойчива, но и социално достъпна за хората. 

"Можем да имаме грандиозни планове за бъдещето - за Зеления преход, дигитализацията и други неща, но ако нямаме сега пакет незабавни мерки, които да помогнат през тази зима и следващата година на хората да оцелеят и да си плащат сметките, бизнесът да работи и запазва работните места. Има много страни, които вече предприеха пакети за защита на икономиката", каза Станишев и даде пример с Германия. Според него обаче трябва да има и общоевропейско решение.

"На 21 октомври ще има и Европейски съвет, ЕК ще излезе с предложения и нещата са в ръцете на премиерите. Прозорецът за възможности е много малък за вземането на решение. Сега нямаме половин година като при приемането на Плана за възстановаване след ковид, трябва да се вземе бързо решение, иначе хората ще бъдат в много тежко положение и ще бъдат много гневни", предупреди бившият премиер.

Освен това Станишев смята, че трябва наистина да се промени европейският енергиен пазар, който не отговаря на действителностите на днешното време. Виждането му е, че той трябва да бъде регулиран, защото не работи като общ европейски пазар. Станишев е "за" общите енергийни доставки отвън - и по отношение на петрола, и по отношение на газа.

"Не става дума само за Русия", уточни Станишев. Защото по думите му Европа кърви финансово в две посоки - към Русия с колосалните печалби на "Газпром" за първото полугодие, и към САЩ - като друг доставчик на енергия. Тук Станишев вижда възможност за Зеления преход на Европа, който доскоро изглеждал доста абстрактен за много хора, но точно той може да направи ЕС независим и енергийно устойчив.