Стефан Попов - един Щастливец на сцената на "Алма Алтер"

Актьорът влиза в образа на Алеко в едно пленително кабаре

Култура
09:15 - 18 Ноември 2023
5013
Стефан Попов - един Щастливец на сцената на "Алма Алтер"

Спектакълът "Щастливеца" на сцената на Театър - лаборатория „Алма Алтер“ отбелязва 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов и 75-годишнината на  актьора Стефан Попов, който влиза в ролята на Алеко Константинов. В Нощта на театрите - 18 ноември от 19 часа именитият артист отново ще разгърне своята дарба, превъплъщавайки се в Щастливеца.

"Чувствам се прекрасно на сцената. На тази възраст да пресътвориш текста на Щастливеца - това наистина ме прави щастлив. Благодарен съм на режисьора Николай Георгиев и на хореографа Петя Йосифова, които ме поканиха в този спектакъл. И да произнесеш гениалния текст на Щастливеца, да се докоснеш до автентичното слово на Алеко и да го вкараш в душата на зрителите - от това по-прекрасно няма", сподели специално пред Lupa.bg Стефан Попов.

“Щастливеца” е едно виртуозно кабаре, истинско, живо, пленително.
Един спектакъл, който ще ви срещне с Бай Ганьо, ще ви отведе до Чикаго и назад, ще затанцуват кокетките, ще усетите миризмата на параходите и железниците, министър ще се качи на сцената, пък накрая всички ще изядем по една круша и ще запеем:

“Ниагара, Ниагара, Ниагара
най-голямата ни водна морска гара,
падаш отвисоко,
плуваш надълбоко,
обичам те…”


"Този шарен живот е преживян от нашия велик писател, поет и юрист Алеко Константинов. Преживял и ни оставил живи спомени за него, за да не забравяме майката природа, да не забравяме родната реч, да не забравяме човечността, с която човек е надарен, за разлика от всички други живи същества. Алеко… Алеко…той може да е много високо и много далеко, но ние ще вървим след него, ще го следваме и ще бъдем негови верни съпътници", споделят авторите на постановката в Театър - лаборатория „Алма Алтер“.


Българите трябва да бъдат свободни, казва Алеко Константинов. Българите трябва да излязат от България и да пътуват, да виждат, да гледат и всички, които са видели онези прекрасни неща навън да се върнат и да разказват, защото ние сме забравили своите скъпоценни житейски мигове и ритуали. Ние трябва да бъдем това, което сме наистина - Европейци!

С този спектакъл авторите искат да покажат алтернативата и правото на избор на всеки от нас да бъде щастлив, да търси и да избира щастието в живота. „Именно затова спектакълът се отличава със своята синкретична форма, съчетаваща музика, пластика, текст, светлина и неповторимото слово на Алеко“, допълват от Театър "Алма Алтер".

Актьорът Стефан Попов предава с особена страст силните и справедливи думи на автора на "До Чикаго и назад" и "Бай Ганьо". "За нас е удоволствие да работим с такъв изключителен артист като Стефан Попов, чиято страст и отдаденост към изкуството вдъхновява", споделят от "Алма Алтер".

Стефан Попов е доайен на Драматичен театър - Пловдив и е част от трупата от 1982 г. Има над 130 театрални и над 20 филмови роли. От 1984 г. е режисьор на театралния колектив "Театър без диплома" към Народно читалище "Иван Вазов - 1904 г. - в Хисаря, преподава и актьорско майсторство в Пловдивския университет.

"Когато Алеко Константинов дава прочутото си интервю, той е на 31 години. За съжаление малко след това е убит. Текстовете на Щастливеца не се играят, те трябва да се почувстват. Благодарен съм, че работя с великолепния състав на Театрална лаборатория "Алма Алтер" с режисьор Николай Георгиев и с хореографа Петя Йосифова.

В този спектакъл участват четири млади актриси - Петя Йосифова, Мариела Димитрова, Адрияна Славова, Станимира Димова, както и трима музиканти - Георги Арсов, който свири на китара, Жулиян Желяков е на пианото, а Андриян Асенов - свири на кахон.

"Пее се на живо, играе се на живо и съм истински щастлив, че мога да пресътворя този гениален текст на Алеко, който звучи толкова автентично, като че ли е писан вчера от добър автор", сподели с усмивка Стефан Попов.

 

"В "Щастливеца" звучат и текстовете на Алеко от пътуванията му до Ниагара - "До Чикаго и назад". Спектакълът започва със следното: "Не съм любил, не съм се женил и не зная какво сеща момъкът, когато пристъпва прага на новия живот... Но когато нашият файтон потегли към водопадите, мене ме обзе такава неутолима жажда и нервозно вълнение, щото, ако в този момент се отвориха вратите на рая и Свети Петър ме поканеше да вляза вътре, аз бих му извикал: "Махни се с твоя рай, Свети Петре, остави ме да видя Ниагара!", разказа с плам именитият актьор.

"Георги Арсов създаде няколко великолепни песни, музиката е на композитора Димитър Вълчев, дългогодишен композитор на Сатиричния театър, царство му небесно! Чувствам се щастлив сред тези млади хора, зареждащи с енергия и изпълнени с всеотдайност към сцената", каза пред Lupa.bg Стефан Попов.

По думите на актьора за голямо съжаление в днешно време бай Ганьо е по-силен. "Той не само е по-силен, той е всеобхватен, той е навсякъде, във всяко едно проявление. Има обаче и щастливци", добави с надежда актьорът.

"В салона на Театър "Алма Алтер" преобладават младите хора, което много ме радва. Актьорът там е под носа на зрителя, не можеш да се скриеш зад декор и зад театрални средства и трябва да бъдеш пределно откровен. Виждам как греят лицата на зрителите, когато слушат думите на Алеко. За мен този спектакъл е удоволствие, талант и великолепие", сподели Стефан Попов.

Той разкри, че на предишното представление се просълзил искрено, когато режисьорът Николай Георгиев и младите му колеги актьори се изказали топло за него. 

Спектакълът "Щастливеца" се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет и Европейския корпус за солидарност.