Стефан Тафров: Заслужаваме си отказа за Шенген, дипломатите не са виновни!

”Австрия ни спести унижението - отделяне от Румъния”, смята бившият посланик

Политика
19:43 - 08 Декември 2022
2302
Стефан Тафров: Заслужаваме си отказа за Шенген, дипломатите не са виновни!

Да видим възможността в кризата ”Шенген”, конфронтацията не е практичен подход ”Австрия ни спести унижението - отделяне от Румъния”, смята дипломатът Стефан Тафров определи като пореден външнополитически неуспех неприемането на България в Шенген. Според дипломата неуспехът за страната ни можеше да е още по-голям, ако България беше разделена от Румъния: ”Затова можем да сме благодарни на Австрия, че ни спести това унижение”. 
 
По думите на Стефан Тафров ще е много трудно на нашите дипломати да оборят мнението на Нидерландия, че в България няма съдебна реформа и върховенство на закона. Според него: "Фактите са налице. Коалицията ГЕРБ - ДПС - БСП се занимава с връщане на хартиената бюлетина, вместо да се занимава със законите срещу корупцията. За това българската дипломация няма вина". 

По БНР Тафров допълни, че е добре в кризата да видим възможността. Според дипломата: "Ако нашите политически дейци приемат тази ситуация по този позитивен начин и се стреснат, реагират на нея, това би било успех."

Тафров остава скептик, че това ще се случи бързо, но да не залитаме "по рецепти за реакции, които са изключително вредни за нашите национални интереси - да бойкотираме тези две страни (Австрия и Нидерландия), защото такова поведение няма да ускори присъединяването ни към Шенген."

Тафров припомни, че в Европейския съюз непрекъснато има динамика, която е необходимо да отчитаме и в този смисъл конфронтацията не е практичен подход.