Стефан Янев: Финансовата картина в страната е притеснителна

Новини
10:08 - 29 Юли 2021 (обновена)
5529
Стефан Янев: Финансовата картина в страната е притеснителна

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката и състоянието на бизнеса зависи събираемостта на данъците и с това какви пари разполага държавата и какви средства може да задели за различни социални програми и други дейности”. Това заяви по време на изслушването си в пленарна зала служебният премиер Стефан Янев.

По думите му министър Асен Василев е направил преглед на финансите на държавата с оглед приходи и разходи - и необходимостта на актуализация на държавния бюджет.

„Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна. Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат е последващият контрол над фирмите в страната. Това е  позволило да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягвания на плащания”, посочи министър председателят.

Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани, категоричен беше Янев от парламентарната трибуна.

Янев припомни, че новият вариант на ключовите финансови закони - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса  - вече са одобрени от социалните партньори. Проектът предвижда събираемост с около 2 милиарда лева повече, както и допълнителни разходи в размер на един 1,8 милиарда лева.

На въпрос на „Има такъв народ“ дали служебният кабинет е консултирал проекта с определени политически сили, за да се заложат средства за избори „2 в 1“, Янев отговори:

„В предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценарии за провеждане на избори. Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий затова, защото актуализацията на бюджета, която ще гласува днес правителството е просто едно предложение, а ваша работа в парламента е да решите как точно ще се случи тази актуализация след съответния дебат“.

Около 250 милиона лева вече са раздадени на бизнеса през търговските банки по схемата за подпомагане на Фонда на фондовете, съобщи още Стефан Янев. По думите му бизнесът, който иска да се развива, разчита и на заеми, каквито представя тази схема, а не само на грантове.

Снимка: Агнес Методиева