Стефан Янев: Имаме подготвени 1000 войници при ескалация

Военното командване на НАТО и върховният главнокомандващ е дал задача да се търсят нови военни мерки

Общество
17:00 - 26 Януари 2022
1841
Стефан Янев: Имаме подготвени 1000 войници при ескалация

Един батальон от около 1000 души наши войници ще бъде разположен у нас със задача да засили тренировките си и да се включи в учения на НАТО предвид ексалацията на напрежението между алианса и Русия. Това стана ясно от изказване на военния министър Стефан Янев пред депутатите.

Говорим за мерки, които страната ни като член на НАТО е в състояние и има желание да вземе - да се продължат дипломатическите усилия да се предотврати конфликт и да се направи необходимото в съзвучие със съществуващите вече мерки. На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг - засилено предно и адаптирано предно присъствие - последното за дръжавите от Черно море, а предното присъствие за Балтийските държави и Полша. След последното развитие на кризата, военното командване на НАТО и върховният главнокомандващ е дал задача да се търсят нови военни мерки, каза той. И обясни, че се обсъжда и у нас, и в Румъния, Славакия и Унгария да се приложи предно присъствие.

Част от мерките от този план пък предвиждали именно разполагането на една сухопътна група или на въпросния батальон. Той обаче щял да стои на наша територия и няма да се изпраща в чужбина. Можело обаче да прави съвместни учения с други държави, тъй като у нас липсвали нужните способности.

Въпреки многото розови оценки, съществуващите дефицити във въоръжените сили са от несистемен подход и финансиране през годините, коментира Янев. Той даде два примера за неефективно разходване на бюджета - според него процедурите на отделни проекти били такива, че е по-вероятно в рамките на годината да не може да се изхарчат парите и армията да се снабди с необходимото.

Ние сме на положение, в което системата за отбрана не е достатъчно ефективна и няма предвидим и предсказуем подход за модернизация, каза Янев.