Стефан Янев може да изпадне, БСП е треторазрядна партия

Политика
13:51 - 15 Февруари 2023
2896
Стефан Янев може да изпадне, БСП е треторазрядна партия

"Не е важно кой ще бъде първи, а кой ще съумее да намери формула за мнозинство, за да състави правителство".

С тази констатация започна пред БНР анализа на социолога Евелина Славкова от Изследователска агенция "Тренд" на данните от последното им социологическо проучване. Тя подчерта, че в момента по-скоро може да се говори за паритет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Обединението на ПП и ДБ вече е факт и затова решихме да тестваме тези нагласи сред българското общество. Разликата на ПП-ДБ с ГЕРБ е около 1%, което е в рамките на статистическата грешка, затова по-скоро може да се говори за паритет.

Има интрига коя ще бъде първа политическа сила на изборите на 2 април. ... Големият въпрос е обаче дали това няма да бъде просто символна победа, защото важното е коя от двете политически формации, които мерим на 1-ва и 2-ра позиция, ще успее да събере мнозинство в 49-ото Народно събрание, за да излъчи кабинет", уточни Славкова.

Евелина Славкова коментира резултатите в проучването и на други политически партии и коалиции:

"Възраждане" потвърждават резултатите си от изборите през октомври 2022 г. ... БСП се превръща в треторазрядна политическа формация. ... "Български възход" не трябва да се успокояват, че влизат в 49-ия парламент. 4% е много рискова позиция в социологическите данни.

Това, че президентът се дистанцира от Стефан Янев и формацията му, може да разочарова избирателите им и да се отдръпнат. ... НДВС събират под 1%, според тестването на нагласите на избирателите. Ще наблюдаваме, но съм песимистична за шансовете на НДСВ. ... Големият проблем, който се очерта при ИТН, е, че те не можаха да покажат на обществото, че могат да управляват, трудно ще мобилизират хора, които да гласуват за тях".

Социоложката изтъкна, че голямата битка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще изсмуче гласове от малките политически формации.По думите на Славкова в социологическите проучвания на "Тренд" след инфлацията и финансовите проблеми на второ място излиза темата за политическата криза:

"Българското общество започва да проблематизира това, че политическите партии не могат да излъчат редовен кабинет, който да решава проблемите на хората. Това също ще има своето значение върху изборните резултати".