Стефан Янев: Не е изключено да останем като редовен кабинет

Служебният премиер е готов за нови избори

Политика
11:50 - 07 Август 2021
5348
Стефан Янев: Не е изключено да останем като редовен кабинет

Премиерът Стефан Янев предупреди, че има риск за страната и за управлението, ако бъдещото мнозинство в парламента е без ясни приоритети и програма за изпълнение. Начинът на сглобяване на подобни мнозинства не вещае нищо добро, коментира той и призова политическите сили бързо да изяснят помежду си вариантите да работят заедно по конкретни спешни мерки и приоритети. В противен случай влизаме в период на непредсказуемост и ще ни е трудно да прогнозираме колко дълго би продължило подобно управление, предупреди Янев и добави, че плаващите мнозинства не са добър и устойчив вариант.

Трябва управление, което да донесе стабилност и предвидимост, категоричен бе Стефан Янев. От думите му стана ясно, че той не е особен оптимист, че правителството, предложено от ИТН, ще получи стабилна подкрепа и ще може да изпълнява успешни политики.

На въпрос как гледа на варианта служебният кабинет да бъде предложен за редовен, ако се стигне до връчване на трети мандат за правителство, Янев каза: "В политиката няма нищо невъзможно, стига да бъде организирано на принципа на приоритети".

Той обаче обясни, че служебният кабинет е съставен от хора, свързани сега от приоритети и задачи, поставени от президента Румен Радев. Те нямат друг вид задължения да се движат заедно и монолитно. Но ако не се реализира първият мандат и се стигне до такова предложение, това означава, че за реализирането на подобен сценарий ще е необходимо да се мине през точно такъв разговор - за изясняване на приоритети, продължи Янев. Трябва да се говори за вид споразумение, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие, и програмата, която ще изпълнява този кабинет, добави служебният премиер.

Теорeтично е възможно, но този сценарий е малко рано да се обсъжда, обобщи Стефан Янев, но от коментара му стана ясно, че не е невъзможен. Преди време пак Янев определи подобно предложение като "екзотика".

Нека да видим какво ще се случи с предложения вече кабинет. Надявам се народните представители да са достатъчно убедителни и критични при обсъждането му в зала, отправи послание Стефан Янев.

Имаме готовност служебният кабинет да продължи да управлява до евентуални нови избори, добави той в отговор на журналистически въпрос.

Важното е какъв е интересът на гражданите и ако в момента в този парламент партиите не са в състояние да подкрепят правителство, ще трябва да се търси друг вариант, обобщи Янев.