Стефан Янев призна коя партия ще оглави

Политика
18:00 - 07 Март 2022
11701
Стефан Янев призна коя партия ще оглави

Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума, обяви бившият ръководител на Министерството на отбраната Стефан Янев в предаването "Лице в лице".

Според него премиерът Кирил Петков не познава институционалната среда, защото той не може да го освободи еднолично това прави парламентът. Янев заяви, че е искал да види точно с какви аргументи ще бъде приета неговата оставка в Народното събрание.

"Не бих казал, че е имало конфликт с премиера, но има дълбоко неразбиране кой е националния интерес и как той да бъде защитен", каза Янев.

Ще участвам в партия само с подходящите хора без вождизъм, каза бившият военен министър.

"Въпросът с партията е много особен и започвам да усещам вече, че има внушение в медийното пространство. В българския дневен ред като че ли на мода е вождизма и всеки да каже „аз, аз, аз ще правя, аз ще…“, но моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора, когато едни хора търсят политическо представителство, когато едни хора търсят единомислие в тяхната визия за развитие на държавата като начин за решаване на определени проблеми, те се събират и правят партия. Ако аз успея да намеря такива хора да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия, но нека да не говорим с „аз“, а да говорим за „ние“, когато се стигне до този момент“, коментира Янев.

Бившият военен министър отбеляза, че няма да откаже да бъде лидер на такъв проект, ако тези хора го изберат.

Не се чувствам като грешката на Кирил Петков. Той направи внушение, че имам партия и направи една много сериозна грешка по отношение на институционалното действие на държавата.

Кирил Петков не може да ме уволни, коментира бившият министър на отбраната във връзка с освобождаването му от поста.

Аз заявих няколко пъти - не се чувствам виновен за това, че съм сторил нещо нередно. Исках да чуя аргументите и дебата. Надявам се, че българският народ прецени сам за себе си дали е правилно. Миналия уикенд разбрах, че ще бъда уволнен, сподели още той.

Нека да оставим думите. Заради една дума да искаш оставката на министър не е сериозно. Имаме дълбоко неразбиране в тази среда, която формира управлението на държавата относно това, кой е националният интерес, коментира Янев.

През последните няколко седмици разбрах, че има разминаване в схващането за националния интерес.

Тънките линии в самата коалиция по отношение на това какво искат и могат да подкрепят коалиционните партьори, водеше до неразбиране.

Разбира се, че е война. Няма как, когато умират хора и има хуманитарна катастрофа, когато се разрешава инфраструктура, да търсим други начини на изразяване. Аз цитирах Путин и исках да намекна на нашите родни военнолюбци, че той оставя врата към дипломацията. Българската територия не е пряко заплашена, но българската икономика е.

В момента пропагандата и на двете страни замъглява картината. Трудно е да се направи оценка какво се случва и на последиците, посочи още Стефан Янев.