Стефан Янев за ракетите в Полша: Изглежда като инцидент

Новини
12:06 - 16 Ноември 2022
1136
Стефан Янев за ракетите в Полша: Изглежда като инцидент

"Не мисля, че в момента трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога. По-скоро изглежда като инцидент". Така бившият военен министър и лидер на "Български възход" Стефан Янев коментира падналите ракети в Полша снощи, които убиха двама души

Преди да тръгнем да говорим за рисковете, нека да оценим реално ситуацията такава, каквато я виждаме в медиите. Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт е, че има убити и разрушения на място. От тук нататък дали говорим за инцидент и случайно попаднала ракета или ракета, която от зоната на военните действия целенасочено е била насочена, е рано да се отговори и категорична оценка могат да дадат органите в Полша, смята Янев.

Вече чухме достатъчно мнения и от американски официални източници, че вероятно става въпрос за случайно попаднала украинска ракета от системата за противовъздушна отбрана, която е била насочена към друга цел, но преди да имаме окончателно резултати, е рано да даваме категорични оценки. Не бива да се поставяме в ситуация, че прегрешаваме резултатите от това разследване. Полша като страна членка на НАТО, ако приемем, че е нападната, се задействат процедури по чл. 4, обясни още Янев и припомни, че има среща на посланиците и за общото заседание в парламента, където ще бъдат изслушани службите за сигурност и външния и военния министър, посочи още Янев.

По-рано през деня от ГЕРБ и ПП изказаха съпричастност за случилото се в полската държава. От ДПС пък посочиха, че първо трябва да се чуят фактите, а от "Възраждане" заявиха, че нужда да се изказва солидарност в този случай няма.