Стефка Съботинова гърми по глигани (УНИКАЛНИ РЕТРО СНИМКИ)

Нещо за четене
14:45 - 03 Април 2020
10801
Стефка Съботинова гърми по глигани (УНИКАЛНИ РЕТРО СНИМКИ)

Прочутата народна певица Стефка Съботинова била страстен авджия и засенчвала с ловните си трофеи дори ловец №1 в НРБ Пенчо Кубадински. Lupa.bg откри уникална ретро снимка на Съботинова,  на която певицата позира с камуфлажна униформа и с гордо вдигнат автомат "Калашников". Поводът да си спомним за голямата народна изпълнителка, прочула се с песента "Притури се планината" е, че на 2 април се навършиха 90 години от нейното рождение.

Стефка Съботинова се запалила по лова в средата на 60-те години, когато била на 36. А за тайните на авджилъка я открехва първият й съпруг ген. Кунчо Патев - партизанин и възпитаник на военните академии "М.В. Фрунзе“ и на Генералния щаб на съветската армия.


"Първият ми мъж - генерал Патев, ме запали по лова. Подари ми една пушка и така започнах. Помня и първия лов. Бяхме в Оряховица, Старозагорско, през 1966 година. Седнах на една скала. По едно време кучетата гонят към мене един заек. Стрелях и той направи салтомортале", разказа преди време пред в. "Дума" Съботинова. 

Пенчо Кубадински на лов с писателя Емилиян Станев

"В миналото съм ходила с всички величия на лов и там са ставали най-големите джумбуши. Особено с бай Пенчо Кубадински ловът беше удоволствие. Спомням си, веднъж на лов в Разград стана страшен моабет. Той много обичаше турски песни и аз му пях до три часа през нощта. Въпреки че в пет станахме, ловът беше успешен", изповяда се още певицата.

Пенчо Кубадински (крайният вляво) обичал да се забавлява преди и след лов


"Тодор Живков ми беше голям фен. Спомням си, че за последен път му пях на тържество на планинския връх "Баба". Много харесваше една моя песен "Заплакал е стар бел дядо" и все ме караше да му я пея", разкри любопитни подробности народната певица. 

И Тодор Живков бе любител на лова

А ето и нейния разказ за това как е гръмнала глиган: "Най-горда бях, когато убих глиган. Във всеки глиган аз виждам арогантен мъж. Като бях в радиото, всяка събота имахме записи, а това са ловните дни. Помолих тогавашния диригент Здравко Михайлов да промени деня за записи, за да мога да отида на лов. Той се засмя, но колежките настояха: "Пуснете я. Нека иде на лов да видим какво ще убие, но да донесе после от него". Реших, че ако няма слука, ще купя нещо, за да се отсрамя. Заминах на лов в село Алдомировци. Беше страхотна виелица. На последната пусия бях премръзнала и посиняла. Застанах до едно дере. По едно време видях глигана пред мене. Взех го на мушка, стрелях и той падна. От месото направих кюфтета "меча стъпка" и нагостих радиохора "Мистерията на българските гласове".

Винаги, когато пътувала на концерти из страната, Стефка Съботинова носела оръжието с нея. "Два пъти не го взех и ми излезнаха глигани. Първият път спрях с колата. Глиганът ме погледна пренебрежително от десетина метра и продължи да рие. По целия път от Бургас до София плаках. Шофьорът ме пита: "Защо плачеш?", а аз му отговорих: "Един път в живота на ловеца се случва такова чудо, а аз да нямам пушка". Глиганът все едно ме напсува", откровена бе народната изпълнителка.

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в Розов кладенец, област Стара Загора. Предците ѝ са били преселници от Беломорска Тракия и от тях тя наследява огромно и своеобразно певческо наследство. За професионалната певческа кариера я открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. Дълги години е била хористка и солистка в Държавния ансамбъл „Филип Кутев“. С ансамбъла гастролирала в най-големите концертни зали по света.

В началото на 70-те години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава „Мистерията на българските гласове“. Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“. В него са включени песните „Притури са планината“ и „Мър, Станке ле“. Още тогава „Притури са планината“ е използвана като част от филмовата музика в световните продукции“ Исус от Монреал“ и „Лионците“.

Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва много хумористични народни песни, сред които особено популярни са „Цонке ле, чушко червена“, „Заплакал е стар, бял дядо“ и „Овдовяла лисичката“.

Световна известност добива през 1994 г. с песента „Притури са планината“, с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Стефка Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с певицата Тинка Пешева.

През 2006 година Стефка Съботинова записва народната балада „Заправил Господ манастир“, заедно с актьора Джоко Росич.

През месец юни 2010 година е удостоена с най-голямото българско отличие – орден “Стара планина – първа степен“. Стефка Съботинова умира, покосена от инсулт, на 30 юли 2010 г. в София.