Стела Балтова: "Музенидис травел" не е в ликвидност, няма да се провалят почивки

Икономика
08:41 - 25 Юни 2021
2513
Стела Балтова: "Музенидис травел" не е в ликвидност, няма да се провалят почивки

Туристическият бизнес е готов със своя качествен продукт. Има още какво да се желае. Най-важно е гъвкавостта, а хората в сектора са отдадени на това, което правя. Това каза служебния министър на туризма Стела Балтова по БНТ.

"Имам уверение от министър Кацаров, че възрастта ще бъде увеличена до 12 години. Предстои облекчаването за влизането от други дестинации. Имаме много активна маркетингова кампания", допълни министър Балтова.

"Считам, че ваксинирането трябва да се превърне във фирмена политика. Подготвяме специален здравен протокол, в който е видно точно при какви условия от коя дестинация се влиза и излиза от България, и как би се процедирало при заразяване", обясни тя. 

По отношение за задръстванията на "Кулата", министър Балтова каза, че се водят разговори за отваряне на още гранични пунктове с Гърция. 

"Мога да кажа, че много внимателно следим ситуацията с гръцката туроператорска компания. Поисках информация за развитието и ситуацията за "Музенидис травел". Допълнително разговарях с гръцкия си колега - това не е временен проблем, а се наслагва отдавна. В никакъв случай фирмата не е в ликвидност. Имам уверения, че всички българи на почивка в Гърция ще си я продължат удовлетворително",  каза още тя. 

"В България за създаването на гаранционен фонд се правят изследвания от 2003 г. - 2004 г., после 2009 г. и 2016 г., сега може пак да се повдигне този въпрос. Има държави, в които гаранционните фондове работят успешно", добави министърът на туризма. 

"Програмата "Отново заедно" беше за подпомагане на туристическия бизнес. Съгласно разписанието й, тя ще бъде за ученици до 11 клас и МОН е бенефициент и то ще разпише критериите, по които може да се възползват. Сключени са първите договори и след седмица - две ще дадем информация. Ще бъдат на категоризирани места за настаняване. Всяко училище преценява изискванията за туроператорите", обобщи тя.