Стела Ганчева е кралица Елизабет, а Сотир Мелев - Уил във "Влюбеният Шекспир"

Режисьорът Андрей Аврамов поставя в Сатиричния театър пиесата по наградения със 7 "Оскара" филм

Култура
11:15 - 19 Декември 2022
4208
Стела Ганчева е кралица Елизабет, а Сотир Мелев - Уил във "Влюбеният Шекспир"

Театралната интерпретация на известния филм, награден със 7 статуетки "Оскар" - "Влюбеният Шекспир", ще бъде представена на сцената на Сатиричния театър в постановката на известния режисьор Андрей Аврамов. Филмовият сценарий на Марк Норман и Том Стопард е адаптиран за сцена от Лий Хол. 

В ролята на Уил Шекспир зрителите ще видят младия актьор Сотир Мелев, който се разписа със забележителна роля в друг спектакъл в Сатирата - Постоянната съпруга (Очарователни грешници). В образа на бележитата английска кралица Елизабет I влиза очарователната Стела Ганчева. Тя е една от звездите на Сатирата, а ролята й на Мая в сериала "Братя" й спечели симпатията и на телевизионните зрители. Талантливата студентка на Стефан Данаилов - Рада Кайрякова ще видим като музата на Шекспир - Виола де Лесепс. 

В спектакъла участва голяма част от трупата на трупата на Сатиричния театър - популярни и обичани лица от сцената и екрана като Явор Борисов, Рада Кайрякова, Боян Арсов, Иван Панев, Александър Григоров, Елена Атанасова, Петър Калчев, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Борислав Захариев, Михаил Рядков, Светлозар Начев, Теодор Елмазов, Васил Грънчаров, Красимир Куцупаров, Симеон Гълъбов, Божидар Мицев, Асен Мутафчиев, Мартин Желанков, Маргарита Хлебарова, Ирина Първанова и Никол Георгиева.

Младият бард Уил Шекспир е в творческа криза. Той е притискан от задлъжнелия съдържател на провинциален театър да напише пиеса със забавен сюжет, който да има голям зрителски успех и да покрие дълговете на театъра. Уил замисля драмата "Ромео и Етел, дъщерята на пирата", но в хода на работата той се влюбва в актрисата, която ще изпълнява централната роля.

Шеговитата комедия скоро преминава в пленителна любовна история, когато красивата Виола де Лесепс се дегизира като младеж, за да се яви на прослушванията за изцяло мъжкия актьорски състав. Така тя печели не само ролята на Ромео, но - след доста недоразумения - и сърцето на драматурга. Този любопитен сюжет е в основата на филма и на пиесата "Влюбеният Шекспир".

"Както всеки човек, Великият Шекспир също е бил млад, буен и копнеещ за любов. И няма как гениалното му творчество да не е преплетено с неговите вълнения, надежди и разочарования.

За съжаление, до нас са достигнали много малко факти за личния живот на Барда от Стратфорд. Това е повод за появата на най-различни теории и версии за авторството на творбите му, а също и за неговата личност. Естествено, това не намалява значимостта на поезията и пиесите подписани с името на Уилям Шекспир", споделя режисьорът Андрей Аврамов.

"Нашата интерпретация на сценария на „Влюбеният Шекспир“ – филм отличен със 7 награди Оскар, показва младия Уил в момент на творческа криза: той отчаяно търси своята муза… И когато я открива в лицето на Виола, се разгаря една невъзможна любов… „Уви, любовният поток не винаги е безметежен“ – предразсъдъците на тогавашното общество потушават пламналите чувства. Но точно тази обречена любов се превръща в творчески импулс за раждането на великата трагедия „Ромео и Жулиета“, казва режисьорът.

По думите му пиесата е разказ за едни актьори, които се обединяват и преодоляват всички препятствия, за да създадат нещо красиво.

„Влюбеният Шекспир“ е обяснение в любов към театъра като изкуство. В спектакъла има поезия, музика, танци, фехтовка и… живо куче! Точно както е било по времето на Шекспир!", споделя Андрей Аврамов.

Сценографията за Сатирата е на Теодора Лазарова, а костюмите - на Яна Дворецка. В спектакъла звучат песни на композитора Любомир Денев. Хореографията е на Татяна Янева, фехтовка - Николай Градинар.

Премиерните представления са на 21 и 22 декември. През януари "Влюбеният Шекспир" ще се играе на 9 и 26 януари.

На снимката горе:
Стела Ганчева и Боян Арсов.
Фото: Антон Даскалов