Стигат ли 500 лева за Коледната трапеза?
Месото, алкохолът и мезетата са най-скъпите продукти на празничната маса
С оставащите броени дни до Коледа, потребителите вече поопразниха джобовете и докато тичат по магазините за храна и подаръци, изчисляват дали бюджетът им ще издържи тежестта на празничната трапеза. Както винаги, суматохата по магазините отново е факт – хората пазаруват като за последно и в хипермаркетите се вият опашки от сутрин до вечер. Стоките на промоция изчезват за час-два и малцина могат да се възползват от продуктите с червен етикет.
Заради скока на цените, със сигурност пищна трапеза няма да е по силите на всяко средно домакинство, но така или иначе, всеки според възможностите ще нареди постните ястия за Бъдни вечер, а месните – за Коледа.
Едно е сигурно – няколко стотачки ще хвръкнат със сигурност във всяко домакинство с двама или трима човека. Масата на Бъдни вечер е най-малкият проблем за джоба, защото тогава се сервират само постни ястия, които не са особено скъпи, но в дните след 24 декември покупките на месо, зеленчуци и алкохол при всички случаи ще се усетят сериозно, където и да празнувате.
Месото и алкохолът безспорно са най-скъпите продукти на празничната маса. След последното поскъпване, свинската пържола вече се предлага по 14-16 лева за килограм, а по-специалните варианти, като овкусеното с марината удря 20 лв. Така за 2-3 килограма мръвка със сигурност отива поне 50-тачка. Естествено, не всеки ще напълни фризера със свинско, особено при новите цени. Дори готовата кайма вече струва скъпо – от 9 лв. сега се продава средно за 13 лв. за килограм.
Така или иначе, мнозина са принудени да стягат коланите и няма да пълнят тави с пържоли, а ще купят скромно, колкото да има по пържола на човек.
Мезетата обаче са още по-тежки като цена – независимо дали купувате луканка, филе или пастърма – всичките тези предястия са на много високи – надскачат 30 лева, а по-фините мезета са и над 40 лв.
Никак евтини не са и зеленчуците – ако правите пресни салати и решите да накупите краставици и домати, дори от пазара, това ще ви струва колкото месото. Килограм домати в момента върви по 8 лева в магазина, а краставиците – около 6-7. Марули, айсберг или други зелении, като добавка за микса, също не са никак евтини.
Най-тънко ще минат тези, които са се потрудили да затворят буркани със сурова туршия, а сега вече може да се възползват от есенния си труд. Туршията е особено вкусна в студеното време, а Коледа е чудесен момент да опитате произведенията си, напълнили рафтовете в мазето.
Ако обаче решите да купувате готова туршия от магазините, хич няма да ви е без пари - среден буркан струва от 7 до 10 лева, буркан кисели краставички под 6 лв. няма как да намерите, а чушките струват над 6 лева. Отгоре на всичкото – купешките консервирани зеленчуци рядко са вкусни.
Плодовете също натежават, като бананите вървят около 3,50 лв. за килограм, макар че промоции в големите магазини има често и тогава може да купите южния плод за 2 лева. Мандарините са доста по-скъпи – в момента килограмът върви между 6 и 8 лева.
Хората недоволстват и от безобразните цени на маслото и яйцата. Кутия с 10 жълтъка върви по 6-7 лева, а голямата опаковка масло гони 10-12 лева.
Най-„солен”, разбира се, си остава алкохолът. Ако в празничния бюджет включим бутилка ракия или уиски, плюс 2-3 бутилки вино, и то не от кой знае колко висок клас, цифрата скача с над 100 лева. При това положение печелят консуматорите на домашните изби, които си спестяват доста сериозен разход. Бутилка добро червено вино от средна класа в момента върви по 15-ина лева. Намират се и по-евтини варианти, но качеството не е толкова добро, а промоциите са твърде незначителни.
Експертите от Държавната комисия по борсите и тържищата уверяват, че пазарът показва тенденция за леко повишение на цените и рязко поскъпване на продуктите по празниците няма да има.
Цитрусовите плодове горе долу запазват старите цени, сиренето и кашкавалът пък са достатъчно скъпи, така че нов скок в цените не се очаква.
Българските продукти са определено в по-добро съотношение цена-качество, уверяват специалистите на пазара. Експертите съветват потребителите да се ориентират към българските продукти, които често предлагат по-добра стойност. Изборът на местни стоки не само че подкрепя българската икономика, но може да помогне на домакинствата да запазят бюджета си в разумни граници.
Нещо повече – с правилно планиране и добре обмислен избор, можем дори да съставим по-евтина потребителска кошница спрямо миналата година, уверява шефът на Владимир Иванов. Българите с ниски доходи обаче не са на това мнение и са категорични, че ще спестят много от вкусотиите на празничната маса.