Стигма: 15% от българите биха имали приятел с ХИВ

Към септември 3350 са инфектираните с вируса в страната, повечето са мъже

Новини
14:10 - 30 Ноември 2021
723
Стигма: 15% от българите биха имали приятел с ХИВ

Темата ХИВ все още буди страх сред българите - само 2% от тях биха се оженили/омъжили за ХИВ-позитивен, 15% биха имали такъв приятел, а едва 7% биха живели с инфектиран.

На работното място приемането е малко по-добро - между 32% и 36% биха общували с позитивен. Това сочи национално проучване на "Тренд" и Checkpoint - Център за сексуално здраве по темата ХИВ.

То е проведено сред 1009 души в цялата страна, над 18 г. между 19-26 ноември.

Според проучването едва 16% са си правили тест за ХИВ, 79% не са правили такъв. Причината да не се изследват българите за ХИВ - основно, че самите те не искат да разбират.

Интересно в проучването за социолога Евелина Славкова са се оказали притесненията на хората, че могат да се заразят по безумни начини. 85% от анкетираните смята, че могат да се заразят чрез сексуален контакт - а останалите: чрез ръкостискане - 7%, чрез целувка - 37%, с неизмити прибори - 24%, чрез преливане на кръв - 95%, чрез кашляне, кихане, разговор - 23%, чрез ползване на обща тоалетна - 18%.

На въпроса "Знаете ли че ХИВ позитивните на терапия не могат да заразяват" - от отговорите се вижда, че 16% знаят, 48% не знаят, не могат да преценят - 36%.

Категоричен извод е, че българите не познават достатъчно ХИВ, необходима е повече информираност.

През тази година е направено и анонимно допитване сред 106 българи, които живеят с ХИВ - от тях 92 са мъже, 14 жени, при всички заразяването е станало по сексуален път, 32-а от участниците в анкетата са открити в последните две години.

90% се проследяват в София. 94% са започнали прием на терапия до 20 дни след потвърдителния резултат, 86% от пациентите приемат един път дневно антиретровирусна терапия в една таблетка. 72% са мислили, че ще имат странични ефекти преди началото на лечението, но впоследствие такива не са регистрирани при нито един от тях. 

26 от разпитаните са открити с ХИВ в късна фаза, 11 от късно диагностицираните са имали рисково сексуално поведение, живеят в малко населено място и се притесняват да се изследват, останалите са изпитвали страх от резултата. 58% от участниците не са били запознати с инфекцията преди да бъдат диагностицирани с ХИВ и смятали, че продължителността на живота е малка, само 30% са знаели ефективността на лечението.

64% са изпаднали в шок от диагнозата, 42% са били с депресивни симптоми, като само 2% са потърсили емоционална подкрепа.

От анкетата става ясно, че 35% са имали постоянен партньор, 5% са имали раздяла след диагнозата. 21% са споделили с близки, 52% пред приятели.

Интересен факт - за живеещите с ХИВ масово са информирани само лекуващите им лекари, но не и другите лекари поради страх от отказ от грижи. От разкрилите се 25%, всеки втори се е сблъскал с непряк отказ от лечение, като най-често такъв дават стоматолозите.

По време на пресконференция днес "ХИВ вече не убива, но стигмата - да!" по повод Международния ден за борба с ХИВ/СПИН 1 декември думата взеха онлайн и лекари-специалисти, работещи в сферата. Стана ясно, че ХИВ най-често се предава при кръвопреливане, при наркомани, възможно е и чрез татуиране, козметични процедури, трансплантации със заразени органи.

При бременна жена с ХИВ - предаването от майка на бебе възможността е от 5 до 10% от децата да се инфектират, значително по-висока (10-30%) е това да се случи по време на раждането, 10-20% по време на кърменето.

Проф. Марияна Стойчева, Медицински университет Пловдив даде основни акценти.

Данните към септември - 3350 са ХИВ-болните в страната, съотношението между мъже и жени е 5 към 1. Те също са били засегнати сериозно от пандемията в страната - инфектираните са изпитвали сериозен страх от излизане и ходене по заведения по време на пандемията от коронавирус.

Лекарят постави акцент върху проблемите на живеещите с ХИВ сред медицинския персонал, който у нас все още се страхува да лекува ХИВ-болни, тъй като при медиците рискът от заразяване е 3-4 пъти повече.

На конференцията бяха представени и всички лекарства, моноклонални тела и иновативни методи за лечение на болестта, всички те са налични в България. Най-голям процент от заразените са във възрастовата група между 30 и 40 г., а 85% от тях са мъже, каза доц. Нина Янчева от Софийска инфекциозна болница, цитирана от news.bg.

Тя коментира и протичането на коронавирус при ХИВ-пациентите. Оказва се, че инфекцията при тях не протича по-тежко, а с кратък курс на болестта - три дни преминават всички симптоми. В Инфекциозна болница в София двама са се лекували с тежко протичане на болестта и двама пациенти са починали.