Стилиян Петров: БФС е профукал нецелесъобразно пари, които трябва да върне на държавата!

Стадионите ни отчаяно се нуждаят от инвестиции, те отдавна не са места, които привличат фенове, заяви рекордьорът по мачове за националния отбор

Спорт
13:57 - 10 Февруари 2023
2952
Стилиян Петров: БФС е профукал нецелесъобразно пари, които трябва да върне на държавата!

Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов в борбата му за президентския пост в БФС, коментира състоянието на родните стадиони.

Бившият халф изрази мнение, че футболните ни съоръжения са в окаяно състояние заради липсата на финансиране и правилна стратегия за тяхното поддържане. Той е категоричен, че стадионите в България имат нужда от инвестиции, за да започнат да привличат феновете.

Ето какво написа Петров в социалните мрежи:

"Пренасяне на нашата футболна инфраструктура в XXI-ви век

Нашите футболни стадиони са в ужасно окаяно състояние. В продължение на много години наблюдаваме липса на финансиране и правилна стратегия за тяхното подобряване и поддържане. Те не са места, които привличат фенове.

Те отчаяно се нуждаят от инвестиции. За да привлечем инвестиции имаме нужда от план, който показва, че те могат да генерират приходи, които да ги направят функционални и привлекателни за 21-ви век!

Модерните стадиони привличат фенове. Те не са просто места за гледане на футбол в безопасност и комфорт, но и да осигуряват приятно изживяване на зрителите. Само така ще можем да привлечем фенове с разнородни интереси, които в момента не посещават мачове в България.

Модерните и мултифункционални стадиони имат и още едно предимство - осигуряват гостоприемство за правене на бизнес и VIP гости. Този тип стадиони дават възможност на клубовете да изграждат и поддържат контакти, които да доведат до търговски партньорства (партньорства липсващи в нашите изоставени и занемарени съоръжения). Годината е 2023 и все още нито един клуб в България няма специална зона за гостоприемство!

Модерните стадиони дават възможност на телевизиите да предоставят завладяващо изживяване на феновете като им предлагат идеални позиции за камери и студиа, както и многократно по-добър общ изглед на стадиона и трибуните. А не да се налага зрители да носят вестници, за да избършат потъналите в прах седалки. Ох, и моят личен опит, когато отидох на стадиона от където съм тръгнал - белите гащи станаха така!

Модерните стадиони са тези, на които марките искат да популяризират и рекламират своите продукти и услуги, тъй като няма по-добро място от футбола за намиране на ангажирана публика и изграждане на емоционална връзка.

Всички тези аспекти генерират приходи за клубовете, които могат да бъдат инвестирани допълнително в българската футболна инфраструктура и развитието на младите таланти! Всичко това е добре доказано с примери в много други страни.

Но, уви.

Проблемът е другаде. Да си припомним някои важни детайли, защо сега сме на това срамно и опетняващо българския футбол ниво.

От ММС заявиха, че футболният съюз трябва да върне на държавата 144 510 лева, които били изхарчени нецелесъобразно. От БФС обявиха, че твърдението на министерството не отговаря на истината и отказаха да го сторят.

Ключова функция на БФС е да генерира инвестиции в футболната сфера, но тя избра да не работи с най-големия инвеститор на инфраструктурни проекти в една страна.

Всяка добре управлявана федерация трябва да създава стратегически планове, които както публичните, така и частните организации искат да подкрепят. Те трябва да проучват, да си сътрудничат и да правят иновации с партньори тук и в чужбина, за да осигурят най-доброто за българския футбол.

Вместо това в БФС има само личен интерес, некомпетентност и лични кавги, които пречат това да се случи.

И съм сигурен, че може да познаете кой страда най-много от това? Разбира се, същите, както винаги – феновете, играчите и най-вече бъдещите ни футболни поколения - децата. Децата, които заслужават да играят любимия си футбол на модерни и функционални стадиони.

Процъфтяваща футболна среда, част от която всеки иска да бъде, е възможна в България, но се нуждае от модерно и ефективно лидерство.

Успех на всички отбори за следващия полусезон. Имаме и нови часове на мачове и дати. Но е важно, че феновете отново ще направят така, че ще се нагодят към некомпетентните и закъснели решения и доводи на БФС, колко му е".