Стилиян Петров: БФС е провал на повече от 10 години!

Страхът от всевластието на един човек възпира много недоволни клубове, заяви човекът от щаба на Бербатов

Спорт
14:40 - 14 Декември 2022
3841
Стилиян Петров: БФС е провал на повече от 10 години!

"Българската футболна система не просто се провали, но тя поддържа този провал повече от 10 години. Когато преди 2 години решихме заедно с Димитър Бербатов и други наши съмишленици, че ще сформираме екип, който да участва в изборите за нов президент на Българския футболен съюз, водеща за нас беше необходимостта от промени. Промени, които да започнат да разрешават наслаганите в годините проблеми", заяви Стилиян Петров.

Бившият капитан на националния отбор и член на екипа на Димитър Бербатов коментира ситуацията в българския футбол по време на международен уебинар, на който се дискутираха състоянието на футбола след Световното първенство, работата на националните федерации, корупцията в най-гледания спорт, правата и благосъстоянието на играчите и други.

Ето какво сподели още Стенли:

"Провалихме се неколкократно да класираме отбор на голямо първенство, провалихме сме в изграждането на играчи, провалихме се в изграждането на футболна инфраструктура за децата.

Когато реално започнахме да се готвим за нов избор на ръководство на БФС, разбрахме, че не просто системата у нас не работи, а тя дори поддържа този провал.

Настоящият президент използва всички ресурси, с които разполага – власт, финансови средства, контрол над футболните клубове, за да укрепи позициите си и да продължава да прокарва собствените си интереси.

Страхът от всевластието на един човек възпира много голяма част от недоволните клубове в България открито да заявят, че искат промяна“.

Рекордьорът по мачове и дългогодишен капитан на националния отбор по футбол направи паралел между управлението на БФС и корупционните скандали във ФИФА, които станаха публично достояние заради разкрития на хора извън международната централа чрез филма FIFA Uncovered.

Според него ключовата дума, за да се върне обратно доверието на хората, е прозрачност.

„Хората в България ни питат постоянно защо сме решили да се изправим срещу системата. Отговорът е много прост. Защото искаме промяна и смятаме, че можем да допринесем много за развитието на футбола, но това трябва да става по напълно прозрачен начин и чрез въвеждане на нова здравословна култура“, заяви още Стилиян Петров.