Стилиян Петров: Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС

Страхът какво ще намери следващият шеф на БФС е голям, допълни той

Актуални новини
10:00 - 07 Декември 2023
3703
Стилиян Петров: Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС

Българският футбол се нуждае от цялостна промяна, а не само от сваляне на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Това каза Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов, водещ опозицията.

По думите на Петров Борислав Михайлов няма намерение да напуска БФС.

"Борислав Михайлов няма намерение да си тръгва от БФС", каза Петров пред Би Ти Ви. "Преди 3 години правихме много предупреждения как се процедира и след вчерашния изпълком видяхме, че хората, които управляват 18 години, не са си променили мисленето и тези процеси."

В сряда изпълнителният комитет на БФС свика извънреден конгрес за 15 март 2024 г., като основанието за него е подадената оставка от Борислав Михайлов.

По-късно обаче стана ясно, че изпълкомът отказва да подаде документи вицепрезидентът Михаил Касабов да бъде вписан в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността президент. Това разкри членът на изпълнителния комитет Петър Величков и заяви, че "целта е Борислав Михайлов да остане на власт".

"Вчера беше гласувано да не се впише Михаил Касабов като президент. Това означава, че Борислав Михайлов продължава и иска да бъде президент", добави Петров.

Той призова клубовете да гласуват за промяна, за да може футболът да започне да се развива.

"Съдбата на българския футбол е в ръцете на клубовете. Ако те искат да продължава това падение, ние ще си останем зад нашите съседи, да не говорим за глобалния пейзаж във футбола."

"Ние като цяло трябва да променим българския футбол - мисленето. Ние сме амортизирани. Трябва да сменим цялата система, а не само Борислав Михайлов", каза още Петров.

Бившият играч, който е рекордьор по мачове за националния отбор на България (105), е част от екипа на Димитър Бербатов, който отдавна призовава за промяна в българския футбол. Двамата вече се явиха на конгрес на футболния съюз през 2021 г., когато Бербатов беше кандидат, но Борислав Михайлов го победи с 241 гласа срещу 230.

"Това какво ще намери следващият президент на българския футбол е нещо страшно. Да не стане като Румъния, където имаше затвор и арести за уредени мачове. Четири години по-късно те са на много по-високо ниво."

Петров обяви, че хората, които управляват футбола, "работят за лични интереси". "Аматьорският футбол е загубил 7 милиона лева."