Стив Ханке иска "борд" на календара: Без високосни години и петък 13-и

Професорът и колегата му Ричард Хенри предлагат всички дни от седмицата да се фиксират към една и съща дата

Новини
12:09 - 02 Март 2020
1766
Стив Ханке иска "борд" на календара: Без високосни години и петък 13-и

Проф. Стив Ханке, детрониран у нас като "баща на валутния борд", предлага реформи и за календара. Заедно с колегата си от унивирситета "Джон Хопкинс" Ричард Хенри, икономистът има идея да се премахне 29 февруари, като всички дати да се падат винаги в един и същи ден от  седмицата. Това е нещо като “борд на календара”, казват икономисти

Големи световни медии съобщават за идеята, която трябвало да спести по 575 долара на всеки на година.

Идеята е известна като Вечния календар на Ханке и Хенри. Тя е отпреди няколко години, но покрай високосната 2020 г. бе подета от големите световни медии. Ханке и Хенри нашумяха там, след като преди дни телевизиите CNN, CBS, вестник “Вашингтон пост” и други големи американски и британски медии разказаха за новия календар и поканиха Ханке и Хенри да дадат подробности.

Ето как работи календарът на Ханке –Хенри.

Както е известно, извънредният 29 февруари – 366-и ден във високосната година, се налага да се добавя всяка четвърта година, защото времето, за което Земята прави обиколка около слънцето, не е точно 365 дни, а четвърт ден повече.

Стив Ханке и Ричард Хенри предлагат съвсем нов календар, в който високосните години са елиминарани, а дните от всички седмици през годината са фиксирани към една и съща дата.

13-о число на месеца например никога не е в петък, така че с календара Ханке-Хенри изчезва феноменът “петък 13-и”.

За сметка на премахнатия 29 февруари в календара, на всеки 5 или 6 години се добавя една седмица след 31 декември – неща като удължена коледна и новогодишна ваканция.

Пред CBS Ханке и Хенри разказаха за предимствата на календара, който предлагат – той ще помогне за много по-рационално разпределение на графика на хората, ще премахне хаоса около графика на големи световни събития, ще фиксира ученическите ваканции, ще улесни и бизнеса, ще направи всичко предстоящо много по-предвидимо, а оттам и поддаващо се на организация. Икономическия ефект от въвеждането на новия календар Ханке и Хенри изчисляват на спестени 575 долара на всеки един човек на планетата на година.

Това е нещо като “борд на календара”, пошегуваха се икономисти, имайки предвид факта, че валутният борд представлява фиксиране на курса на местната валута към чужда.