Стоичков 26 години по-късно: Беше лесно срещу Германия

Новини
16:57 - 01 Юли 2020
1916
Стоичков 26 години по-късно: Беше лесно срещу Германия

Вчера се навършиха 26 години от деня, в който България победи финалиста от Световното първенство през 1990 година - Аржентина, и продължи напред в елиминациите на САЩ`94. По този повод Христо Стоичков даде интервю пред FIFATV и където разкри интересни моменти и тайни от “кухнята” на отбора ни, които са малко известни на масовата аудитория.

Ето какво сподели Камата за всеки от двубоите на България:

Групова фаза

“Нашият национален отбор не бе печелил и един мач на Световни първенства. Ние искахме да променим това, искахме да променим манталитета си.

В първия мач с Нигерия нещата обаче не тръгнаха добре. Те ни подложиха на голям натиск и въпреки че имахме своите шансове, бяхме разбити с 0:3. Така напуснахме Далас и на път за Чикаго се зарекохме сериозно да ступаме гърците. Така и стана. Бихме ги с 4:0. Такъв бой им хвърлихме, че дори не бяха и близко до какъвто и да е отговор на нашите атаки!

Следваше двубоят ни с Аржентина и за мен той бе лесен, защото без Марадона те не можеха да спечелят, дори да бяха излезли с два пъти повече футболисти от съперника. Това се доказа и в елиминациите, където играха с Румъния и това им беше. Господа, обратно към Буенос Айрес!“

Мексико

“Първото ни голямо препятствие бе Мексико. Искахме да научим за тях колкото се можеше повече. Аз имах много добър шпионин, който пътуваше с нас и дори го черпихме, когато ни бе на гости в хотела. На него му казах, че ако ме издъни и не ми даде точна информация за отбора - как се готвят, кои ще играят, кои ще бият корнерите и прочее, веднага ще го разкарам. Той не разочарова. Научих всичко, което ми трябваше за Мексико. Знаех кои играчи ще пуснат. Бихме ги на дузпи, въпреки че бяха наистина силен тим.”

Германия

“Никога няма да забравя този ден, защото съвпада с рождения ден на дъщеря ми. Предния ден тя ми каза следното: “Татко, знам, че винаги вкарваш много голове, но утре е моят ден и искам да вкараш един и за мен.”

Това наистина ми хареса. Когато се подготвях да изпълня пряк свободния удар си мислех за нея и си казах “Я да видя дали ще мога да вкарам!”

Веднага щом топката прехвърли стената, знаех че съм успял. Бях изключително фокусиран. Опитах се да прекарам кълбото между втория и третия бранител и точно така стана. Лесна работа!“

В интервюто няма и дума за полуфинала с Италия и мача за трето и четвърто място с Швеция, които загубихме - с 1:2 от адзурите и с 0:4 от Тре кронур.