Стоичков аплодира Антонина Стоянова в Рим (СНИМКИ)

Камата присъства на откриването на изложбата на фондация "Ценности" "България през стъклото на времето“ и покани бившата първа дама да гостува в Барселона

Култура
19:07 - 13 Декември 2019
11545
Стоичков аплодира Антонина Стоянова в Рим (СНИМКИ)

Бившата първа дама Антонина Стоянова представи в Рим изложбата „България през стъклото на времето“. Повече от 300 ценители, сред които и най-успешният български футболист Христо Стоичков, аплодираха проекта на фондация „Ценности“ при тържественото откриване. Камата е в Рим за снимките на документална поредица за Европейското първенство по футбол, предаде "Булфото".

Изложбата разказва история, която обхваща три века и няколко поколения от старозагорския род Близнакови. През 19-и век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в Триест. Там той среща любовта в лицето на състоятелната Петронила Венециани, която последва мъжа си в България, докато участва в създаването на Бургаското пристанище.

Завръщайки се в Триест, Марко става почетен консул на България в Италия и поръчва уникални стъклени плаки (дядото на диапозитива), с които да изнася сказки за красотите на родината си. Синът му Никола, наследява родолюбието, почетното консулство и плаките като семейно съкровище. Дъщеря му Надежда Близнаков решава да подари реликвите на прародината си и избира фондацията на Антонина Стоянова – „Ценности“.


Самата Надежда Близнаков Де Микели Витури в момента е на 95, но бистрият й ум изумява с цитирането на дати, факти и няколко български думи в документалния филм „Съкровище в сърцето“ на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира в специално декориран със старинни килими и столове салон. Идеята е да пренесе зрителите във „Венециани“, където известният италиански писател Итало Звево (баджанак на Близнаков) кани своя приятел Джеймс Джойс да поживее за вдъхновение. Като благодарност за гостоприемството, той преподава английски на дъщерите на Марко.

Омагьосан от красивата история, Музеят на Рим, който принадлежи на общината, предоставя на фондация „Ценности“ безплатно три зали за цял месец - от 12 декември до 12 януари. Проекта подкрепят и от Столична община в София и посетителите могат да видят архивни снимки от българската столица, съчетани със съвременни кадри на фотографа Евгени Димитров.


Център на изложбата са уникалните стъклени плаки, чиито оригинали са поставени в специално проектирани и осветени постаменти. Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева преосмислят българския изложбен проект в мултимедийно измерение. Новият прочит ще изненада италианската публика с виртуална реалност, QR кодове и триизмерни проекции.

Старите стъклени плаки оживяват в модерна технологична форма в контраст с битовите им сюжети. И така увеличават и без това силното им емоционално въздействие. Румен Димитранов aрт директор на изложбата и каталога към нея, и Георги Христов са автори на визията и на интерактивното пресъздаване. Чрез него Розовата долина „благоухае“, по небето над София се стелят облаци, а момите белят платно до ромоняща река.

На тържественото откриване, над което се стелеше упойващ аромат на рози, присъства извънредният и пълномощен посланик Тодор Стоянов, тъй като изложбата е под патронажа на Посолството на България в Италия в сътрудничество с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г. От София бе пристигнала специално Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община, която не само произнесе речта си на италиански, ами цитира и патриарха Вазов, написал възторжени стихове за страната на Данте и Петрарка.


В словото си Антонина Стоянова подчерта отличните връзки между България и Италия в миналото и днес. Тя подчерта, че на летището Рим ни посреща фигурата на Леонардо да Винчи, изваяна от Асен Пейков, че прочутите български оперни певци Борис Христов, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и Николай Гяуров са пели в Ла Скала. Не пропусна да отбележи и участието на Капитан Петко войвода в гарибалдийското движение, за което е почетен с бюст на хълма Джаниколо в Рим.

Сред гостите бяха забелязани италианският режисьор и писател Алберто Симоне и съпругата му Роберта (дъщеря на легендарния актьор Нино Манфреди), българката с най-висока титла за красота Мисис Глоуб д-р Румяна Маринова и бившият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, две от дъщерите и синът на Надежда Близнаков де Микели Витури, много българи, живеещи в Рим. Христо Стоичков, очарован от изложбата, покани Антонина Стоянова да я представи и в Барселона.