Стоичков за Виали: Бяхме съперници и братя!

Футболният свят скърби за бившия италиански национал

Нещо за четене
13:32 - 06 Януари 2023
4383
Стоичков за Виали: Бяхме съперници и братя!

"Напусна ни един велик човек! Един страхотен приятел! Един неповторим голмайстор и боец! Бяхме съперници на финала в Шампионската лига през 1992 г. И братя в тв студиото през 2015 г. Завинаги оставаш сред нас, Джанлука Виали!", написа в профила си във Фейсбук българската легенда Христо Стоичков.

Виали почина днес в болница в Лондон. Той загуби борбата с рака на панкреаса. Реакциите в социалните мрежи не закъсняха.

Италианският всекидненик "Гадзета дело спорт" написа: “Завинаги в сърцата ни. Безсмъртен.”

“Светът на футбола все още е в траур. След смъртта на Синиша Михайлович и Пеле, друг голям шампион, Джанлука Виали, почина днес в Лондон, където беше хоспитализиран. Бившият футболист на Кремонезе, Сампдория, Ювентус и Челси, както и нападател на националния отбор, ни напусна на 58-годишна възраст и беше болен от известно време. На 14-ти декември той обяви, че трябва да преустанови ангажиментите си с националния отбор (той беше ръководител на делегацията), за да се съсредоточи върху битката си с рака на панкреаса. Виали обяви, че е болен в интервю за Corriere della Sera на 25 ноември 2018 г.”.

Първият му клуб, Кремонезе, го почете с видео: “Ще останеш незаличим пример за нашата същност, Лука”.

Един от най-известните италиански журналисти, Джанлука ди Марцио, добави: “Живот в атака, но винаги с усмивка. Уникален Джанлука”.

Журналистът Фабрицио Романо написа: “Мил човек, страхотен нападател. Човек, който беше ценен от всички във футболната общественост и извън нея. Мислите ми са със семейството му. Почивай в мир, Джанлука!”.

Легендата на Ливърпул Джон Олдридж сподели, че получената фланелка от Виали след мач между Италия и Северна Ирландия е най-ценната в колекцията му.

“Какъв тъжен ден за футбола. Още един гений си отиде. Виали - какъв играч и джентълмен”.

Един от бившите клубове на Виали, Челси, излезе с кратко, но силно послание: “Ще липсваш на страшно много хора. Легенда за нас и футболната игра. Почивай в мир Джанлука Виали”.

От Дженоа добавиха: “Довиждане Джанлука. Верен противник и шампион, на когото да подражаваш на и извън терена”.

Goal Italia написа: “Още един ужасен ден. Още една легенда, която си отиде. Джанлука Виали ни напусна на 58-годишна възраст”.

Италианският журналист Алесандро Антинели почете Виали с негова снимка с Робето Манчини.

“Виждам те всеки ден пред стаята ми. Ще останеш с нас завинаги. Почивай в мир Джанлука”.