Стойчо, бре, чети! Луд ли си да спираш ваксинациите?

Хубаво е, че някой се сети за пенсионерите, след като десетки хиляди от тях отговорно измряха

Коментар
18:37 - 17 Май 2021
21409
Стойчо, бре, чети! Луд ли си да спираш ваксинациите?

Ей, от един дупнишки доктор се насадихме на друг. Вярно, генерал Мутафчийски малко ни поуплаши, че ще се мре яко, ама то взе, че се оказа истина. Наборът му от Станкето Стойчо Кацаров дойде онзи ден като служебен министър да чегърта и първата му работа беше да изчегърта и малкото здрав разум, присъстващ в хаотичното управление на коронавирусната пандемия у нас. Стойчо, бре, чети малко, преди да издаваш заповеди и на практика да спираш бездруго смешния ни имунизационен процес.

Принципно браво, че някой се присети за малашевската възраст, след като толкова пенсионери измряха така чинно и отговорно и освободиха от тежестта си неактуализирания бюджет. Да се поставя акцент върху гражданите над 60 години обаче точно сега, когато имаме предостатъчно ваксини и от четирите одобрени вида, че да се замерваме с тях по целия път до Дупница и обратно, означава само едно – край на масовата имунизация.

Досегашният ваксинационен план, колкото и да беше недомислен, замина в канала за часове. Няма вече инжекции за учители, лекари, полицаи, магазинери и сервитьорки – те ще си чакат по общия ред за зелен коридор, който беше намален на три дни от новия министър. За сметка на това в останалите четири през пунктовете за ваксинация ще минат точно 30 баби, дузина диабетици и трима паралитици. Горките дежурни доктори и сестрички, ще се отровят от цигарки и кафенца, докато скучаят по фургоните и кабинетите.

Министър Кацаров хем на практика отряза ваксините, хем записа някакво комсомолско видеообръщение, в което призовава онези с не напълно закърняло гражданско съзнание да се боцнат. Същият този Стойчо, който до есента твърдеше, че коронавирусът не е по-опасен от грипа и не е нужно да му се обръща такова голямо внимание от страна на властите и здравната система. Добре де, може да е получил катарзис заедно с мандата от Румен Радев, ама и изявлението му беше едно такова под мустак, че да ти се отще и „Пфайзер“, и всичко.

„Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания“, ръси ги служебният министър. Хем не му харесва, хем кара хората да се имунизират. Хем ги кара, хем им затваря коридорите. Хем затваря коридорите, хем отваря път за дядо и баба. Парадоксално, че речете, ами той целият Стойчо си е един парадокс.

Как да си обясним иначе събраните в една личност специалист по вътрешни болести, адвокат и мениджър? Основател на Демократи за силна България с Иван Костов, по-късно пристанал сред зелените чорапи на Румен Радев. Областен управител по времето на Стефан Софиянски и съветник на Мая Манолова. Такава обществено-професионална мешавица, каквато представлява и първото действие на Кацаров като здравен министър. Да се надяваме, че затоплянето ще поспре вируса, защото със сигурност няма да е служебният кабинет.