Стойчо Кацаров дава на прокурор Бойко Борисов и двама негови министри

У нас
13:40 - 12 Август 2021
13229
Стойчо Кацаров дава на прокурор Бойко Борисов и двама негови министри

Здравното министерство е сезирало Спецпрокуратуратурата и е поискало проверка на действията на бившия премиер Бойко Борисов, както и на двамата здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и ангажираните длъжностни лица в казуса със строежа на новата детска болница.

Причината, както Lupa.bg вече ви информира, са нарушения по сключването на договора и авансовото изплащане на над 9 млн. лв. на изпълнителя преди да има план за реконструкцията на старата сграда в карето на Медицинска академия и издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че недовършеният строеж от времето на социализма, с днешна дата изобщо не присъства в Подробния устройствен план на столицата. Така, две години по-късно след старта на одисеята, детска болница няма.

Кацаров излезе с апел към парламента, докато се намери решение на проблема с липсата на място за строеж, болница "Лозенец" да се трансформира в педиатрична. 

Кацаров съобщи още, че ще уволни директора на Държавната инвестиционна компания Иван Алексиев и Борда на директорите заради това, че са отказали на МЗ да прекратят договора, сключен с консорциум "Детско здраве" за изграждане на национална детска болница. Наред с това е получен и отказ да възстановят авансово платените суми за реконструкцията в размер на малко над 9 млн.лв, обясни здравният министър. Това ще стане с министерска заповед. 

Той посочи, че до края на август заделените за изграждането на нова национална детска болница средства ще станат 80 млн. лв. и те ще бъдат предназначени само за тази цел. От цялата схема потърпевшите са българските деца, заключи министърът. Според Стойчо Кацаров малките пациенти не могат да чакат още 5-6 години. 

"Някои от тях изкарват последните дни от живота. Парите ще ги върнем, но не можем да върнем времето и да махнем злините, които сме причинили на тези дечица. Според мен не можем не можем да чакаме 6-7 години децата да бъдат в тези условия. Аз ви моля да помислите на кой да дадем най-луксозната болница, ако не на болните дечица, за да спрем този геноцид. Това е вече национален въпрос, не на здравния министър", обърна се към народните представители Кацаров.

Ананиев обаче не му остана длъжен и заяви от трибуната: 

"Изграждането на Националната детска болница беше един от моите приоритети, когато бях министър на здравеопазването. Той стана приоритет и на правителството, защото със свое решение то обяви болницата за обект с национално значение. Стотици млади семейства подкрепиха проекта. Имахме много разговори с тях". По думите му е било направено предварително конструктивно изследване от Министерството на здравеопазването, "което показва някои дефекти, които има тази сграда, но те са преодолими и това би могло да стане в рамките на бюджета и времето, което ние предвиждахме за изграждането на болницата".