Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства, умират

Актуални новини
13:14 - 13 Август 2024
1666
Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства, умират

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

Бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели пред “България сутрин”, че хората, които нямат достъп до лекарства, спират да ги пият, а обикновено това са възрастни хора, трудноподвижни.

По думите му може би някои от хората умират, защото не си пият лекарствата.

"Те са могли да бъдат лекувани, но не са, защото нямат възможност да си закупят предписаните лекарства. На повечето места няма и лекари. Разкриването на държавни аптеки не е правилно, защото щом ги няма там, значи те са губещи. Държавата ще разкрие губещи аптеки, трябва да се правят обществени поръчки, най-вероятно няма да имат всички лекарства", допълни д-р Кацаров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че автоматите са такова решение. "Не става въпрос за лекарства, които не се отпускат с рецепта, а автомати, които работят с лекарства с рецепта. Ако се премахнат ограниченията върху това нещо, е много по-лесно и прагматично решение. Сегашното развитие на информационните технологии позволява да се доставят лекарства в такива отдалечени места чрез куриери. Няма пречка и лекарство да бъде доставено по този начин, защото веригата е лесно проследима", поясни бившият здравен министър.

Кацаров поясни, че автоматите са въпрос на частна инвестиция. Въпреки това, е решение, което може да помогне на хората, за да спестят време.

"Достатъчно е държавата да не пречи на предприемчивите хора да организират такъв тип снабдяване с лекарства.

Има потребност от тази грижа. Колкото и да се развиват технологиите, някой трябва да обслужва болния на леглото физически. Засега роботи не могат да го правят", категоричен е Кацаров.