Стойчо Младенов: 90% от треньорите ни са мижитурки

Спорт
21:02 - 21 Ноември 2019
2192
Стойчо Младенов: 90% от треньорите ни са мижитурки

Неприятно определение за голяма част от българските треньори даде един от емблематичните представители на професията у нас Стойчо Младенов. Причината за думите на легендата на ЦСКА са отношението към неговите колеги от страна на клубните ръководители и тяхното примирение с факта, че по всяко едно време без последствия може да бъдат отстранени от поста.

“Във футбола две неща са важни - ръководителят и старши треньорът, който е всичко в клуба, той отговоря за всичко. Особено в страни, в които инвестират много пари. В България какво се получава? При нас старши треньорът е господин никой. Не ми се иска да обиждам колегите, но 90% от тях се превръщат в мижитурки, защото не си отстояват името и авторитета.

Искам да отправя апел към господин Бойко Борисов и министър Красен Кралев - да узаконят професията “треньор”. Да направят така, че треньорът да има права. Боби Михайлов и ръководството на БФС не сториха абсолютно нищо в тази насока, а това е бич за българския футбол. Треньорът отговоря за развитието на футболистите. Защо сега на Почетино му плащат обезщетение? Защо правилата у нас са коренно различни от тези в западния футбол”, заяви Младенов на пресконференция в пресклуб "България".

Наскоро той бе обявен за треньор номер 1 на Казахстан за 2019 г. С бившия ни национален селекционер начело “Кайсар” спечели турнира за купата на бившата съветска република.

“В България се допускат треньори без лиценз да работят. Той може да е много добро момче и да разбира футбола, но трябва да има документ. Това говори и за нивото на ръководителя на футболния съюз, и за нивото на шампионата. Имаме премиер, който е влюбен във футбола, но не се възползваме от това”, каза още Младенов.

Според него Наско Сираков може да замести Боби Михайлов като президент на БФС, но в управата трябва да има представител и на държавата.