Стойчо Стойчев и Гого Лозанов: Ще има правителство на ГЕРБ, пълен крах на лявото

Вотът се разпределя ту между партиите на статуквото, ту между нови субекти

Политика
18:31 - 12 Юни 2024
5836
Стойчо Стойчев и Гого Лозанов: Ще има правителство на ГЕРБ, пълен крах на лявото

В неделя стана каквото очаквахме с една разлика. Двете малки партии, които очаквахме да влязат в парламента, събраха малки проценти, а друга изскочи като заек от шапка. Това заяви в ефира на bTV политологът Стойчо Стойчев. 

"Ситуацията е малко неопределена. Знаехме "Солидарна България" и "Синя България" какво дават и щяхме да знаем какво ще е поведението им в парламента. За "Величие" не се знае нищо", уточни той.

"За тях съм чувал неща само в сферата на екзотиката и конспиративните теории. Те са кученцето в картината. Всички се занимаваме с това "Величие", а в това време не виждаме истинската картина. Върнахме политическия часовник в 2019 година", заяви Георги Лозанов, който също бе в студиото.

"В момента ДПС има много по-голямо формално значение и присъствие в НС. Имат сериозна преднина вече. Това дава различни позиции за заявките на Делян Пеевски. Това е неговото представяне като партиен лидер. Той доказа, че може да изведе ДПС на второ място само няколко месеца, след като стана председател", обясни Стойчев.

"Много хора са гласували за "Величие", защото те разобличавали корупцията. За някои тя е проблем, за други не е тема", заяви Стойчев. 

"Вотът се разпределя ту между партиите на статуквото, ту между нови субекти. Има и още една голяма тенденция - голям отлив от лявата политика. Не става въпрос за срива на БСП, а например и за партията на Григорова и Манолова", подчерта той. 

"Григорова беше цвят в лявото. Тя е с пролетарската борба - богатите, които експлоатират хората на труда и т.н. Тя е олицетворение на старомодното ляво", смята Гого Лозанов.

Според Стойчев има всякакви предпоставки да се състави правителство и всички партии в НС, с изключение на възраждане, искат това. "Включително ПП-ДБ. Според много техни членове е добре да са в опозиция, защото досега не са имали такава роля. За целта обаче трябва да има действащо правителство", заяви политологът. 

"При скорошни предсрочни избори може да има тотално преразпределение. Много хора може да не са знаели точно какво е партия "Величие" и сега да размислят. ГЕРБ, ДПС и ИТН може да направят правителство, останалите само обясняват в какви конфигурации няма да влязат", добави Стойчев.

"Ще има правителство на ГЕРБ. Ако обаче ГЕРБ не се реформира, ще изпадне в една много трудна ситуация. Ще има правителство и в него ГЕРБ ще се опита да обеди обществото, че ще реформира собствения си модел", смята Гого Лозанов.