Стойчо Стойчев: Местните избори няма да разклатят правителството

Политика
11:50 - 27 Октомври 2023
1161
Стойчо Стойчев: Местните избори няма да разклатят правителството

Няма да бъде обявена нова управленска посока в рамките на днешния ден или в рамките дори на тази година. Това прогнозира политологът Стойчо Стойчев. "В българската публичност има място за 2 политически субекта, които да се конкурират за сърцата на народа. Ако не спорят ПП и ГЕРБ, се отваря място например за "Възраждане" или за някой друг", смята политологът. 

Според него продължаващата престрелка между лидерите на ПП и ГЕРБ всъщност изолира опозицията от възможността да се конституира като адекватна алтернатива на това управление. Понякога не е необходимо да се договаряте, за да осъзнавате взаимния си интерес от едно или друго нещо, допълва Стойчев в интервю за БНР. 

"Не е задължително да има такава договорка. Аз предполагам, че дори и няма. Просто това са политици с опит, които имат интуиция и усещат, че по този начин печелят и дългосрочно, и краткосрочно, като истинските намерения не са да свалят правителството сега, тъй като то не зависи от тези фактори", коментира още той. 

Политологът отбеляза, че ниското доверие в правителството не означава задължително, че то има смислена алтернатива. Санкцията на народа към политиците се случва по време на избори, добави той. 

По думите му местните избори няма да покажат нищо по отношение на националната политика и правителството. Резултатите от тях никога не са били показателни за това накъде отива подкрепата за една или друга партия на национално ниво, отбеляза той и добави, че това ще се види на европейските избори - тогава ще се случи истинската електорална проверка. 

Преференциалното гласуване допълнително мотивира кандидатите за общински съветници да провеждат персонални кампании, което генерира допълнително подкрепа за листите, без да ангажира тази подкрепа с мажоритарното гласуване за кмет на район или община, отбеляза Стойчо Стойчев. И прогнозира доста шарено гласуване в това отношение, особено в София и Пловдив. 

Политологът подчерта, че много трудно може да се каже, че някой категорично е победил или загубил в местни избори. 

Според него ПП-ДБ няма да бъдат наказани от избирателите. 

"Избирателите на ПП и ДБ съзнават, че това е единственото възможно тяхно управление. Те няма да имат друго управление, освен това. Ясно им е, че алтернативното управление означава компромис или риск за цивилизационния избор на страната - нещо, което гласоподавателите на ПП и ДБ приоритизират пред всякакви негативи от това, че Пеевски се е докоснал до тяхното, иначе много чисто и свято, управление. Този компромис се вижда като необходим и е храносмилаем, няма да доведе до отстъпление", обобщава Стойчев.