Стоил Цицелков: Не се бойте, никой няма да ви снима как гласувате!

Според члена на ОС към ЦИК проблемът е слабата подготовна на секционните комисии

Политика
18:56 - 04 Март 2023
3787
Стоил Цицелков: Не се бойте, никой няма да ви снима как гласувате!

”Хората не трябва да се притесняват, никой няма да ги заснема как гласуват. Камерите за видеонаблюдение ще бъдат включени след приключване на гласуването и когато в секцията няма гласоподаватели.” Това заяви в предаването ”Говори сега” по БНТ Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК във връзка с въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете на вота на 2-ри април.

Той призова гражданите да гласуват масово, за да объркат ”сметките” на политическите сили. Цицелков посочи още, че ЦИК работи с ограничени ресурси във всяко едно отношение.
 
Според Стоил Цицелков: "Няма място за притеснение, но според наблюдаващите организации това заснемане е напълно излишно, само ще усложни процеса, ще създаде допълнителни главоболия на тези, които трябва да го изпълнят и по-скоро ще доведе до недоверие в случай, че някоя камера не сработи".

 Цицелков изтъкна: "Отделното записване на хартиения и машинния вот ще даде малко повече сигурност, но и новите процедури са приети без експертна оценка. Добрата практика е да се обясни много добре на обществото защо се прави една промяна, до какво води тя, какви рискове крие."

 Цицелков заяви, че след изборите ЦИК може да възложи на работна група да прегледа определен брой от видеозаписите, особено в секциите, където има много грешки и да се разбере в какво се крият проблемите. Той посочи: "Каквато и методология да изберат, може би могат да се фокусират там, където има повече проблеми и повече недействителни бюлетини. Така и така са решили да изхарчат тези пари, нека да намерим начин това да е полезно за процеса."

Цицелков допълни, че препоръката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е да не се сменят застъпниците на партиите в последния момент преди вота няма да гарантира, че те ще са съвестни, но ще гарантира, че са били обучени. Цицелков съобщи: "ОССЕ вече са тук за тези избори. В понеделник сме канени на среща да обсъдим препоръките. Дори партия да смени някой член в последния момент, да се аргументира защо и да го подемни с човек от резервния лист, който вече е бил обучен."

Цицелков определи, че слабата подготовка на СИК-овете е основният проблем според всички организации, ангажирани с вота. Много от хората дори не си правят труда да четат методологическите указания. Той коментира, че първата препоръка на ОССЕ казва, че всякакви промени в изборното законодателство трябва да се случват след широк обществен дебат и достатъчно дълго преди изборите.

 Стоил Цицелков: "Понеже не можем да предвидим кога ще са следващите избори, една добра практика е каквито и промени да се правят, те да не важат сега за изборите през април, а за следващите - т.е. през едни избори. Това е добра практика, която вече се прилага в много държави. Така този, който в момента е на власт, няма да има директно влияние върху следващите избори и това ще върне малко професионализъм в тези процедури." Той призова гражданите да гласуват масово, за да объркат "сметките" на политическите сили. Цицелков посочи още, че ЦИК работи с ограничени ресурси във всяко едно отношение.