Стойнев: ЕС да гарантира, че следващото поколение няма да е трайно засегнато от пандемията

Актуални новини
15:34 - 11 Януари 2021
1415
Стойнев: ЕС да гарантира, че следващото поколение няма да е трайно засегнато от пандемията

ЕС трябва да гарантира, че следващото поколение на Европа няма да бъде трайно засегнато от пандемията COVID-19. Това заяви шефът на комисията по европейските въпроси Драгомир Стойнев от БСП по време на видеоконферентната среща на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК).

Поради продължаващата усложнена от COVID-19 международна обстановка, форумът във видеоконферентен формат замени обичайния Председателски КОСАК. Видеоконференцията бележи началото на Парламентарното измерение на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Дневният ред на събитието бе разположен в две теми. Първата тема отрази приоритетите на Португалското председателство на Съвета на ЕС, в рамките на която панелист бе министърът по държавни и външни работи на Португалия г-н Аугусто Силва. По втората тема еврокомисарят с ресор „Кохезия и реформи“ Елиза Ферейра представи позицията на ЕК във връзка с Инструмента на ЕС за възстановяване и устойчивост.

Стойнев наблегнал на нуждата от обединена и отговорна позиция, що се отнася до ратификацията на предложението за решение на Съвета относно системата на собствените ресурси на Европейския съюз. По думите му справянето с последиците от кризата е нужна активна работа от страна на националните парламенти и правителства в процеса по изготвяне и приемане на политиките, свързани с Националните планове за възстановяване и устойчивост.

Той благодари за  изразената позиция от председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен, във връзка с активното участие на националните парламенти в този процес. Не на последно място Стойнев изрази надежда, че правителствата на държавите-членки няма да пренебрегнат оказаната подкрепа от председателя на ЕК. Игнорирането на националните парламенти само би допринесло за подриване на доверието в националните планове за възстановяване и устойчивост.