Стокхолмски синдром! Белене гласува за комунистите

Новини
15:00 - 29 Май 2019
3539
Стокхолмски синдром! Белене гласува за комунистите

Шокираща изненада поднесе Белене за евроизборите. На територията на някогашния концлагер, където комунистическите диктатори хвърляха противниците на режима, масово е гласувано за БСП, твърди католическият свещеник Паоло Кортези, който от години е духовен водач на общността.

Като жертви на Стокхолмския синдром 45% от местните са пуснали бюлетини за червените, а 20% от гласовете са за ГЕРБ. Отец Паоло Кортези изрази недоумението си от резултатите, като публикува цифрите на стената си във фейсбук, под които сложи и ироничен коментар „Всеки буркан компот - удар в лицето на империализма.” Като илюстрация към поста си, духовникът сложи снимка от разбита улица в града, цялата в дупки.  

Той сравни резултатите в Белене с тези в Правец - родното място на Тодор Живков, в което и след падането на режима и комунизма, местните масово пускат червени бюлетини. Въпреки това, сега дори в Правец гласувалите за БСП са по-малко от тези в Белене, според информацията на свещеника. В селото на Тато за социалистите са гласували 42%, за ГЕРБ 21%. „После като питат защо са бедни, покажете им резултата”, призоваха в социалните мрежи.   

Имаше и много остри изказвания на възмутени - „Тия там са зомбирани от десетилетия. Безнадежден случай. Прощавай отче, ама аз нямам нищо против евтаназията”, написа дама, живееща в чужбина. В същото време някои прагматично предположиха, че беленчани се надяват някой да им обещае работни места и в никакъв случай не пускат бюлетината емоционално.  

„Отче, много ви съчувствам ! Блажени са нищите духом! А нищите интелектуално!”, написаха други.

Лагерът Белене е функционирал на територията на остров Персин 40 години след 1949-а, построен по поръчка на БКП. Ръководен е от Държавна сигурност и там са изпращани на заточение стотици противници на комунистическия режим - духовници, офицери, индустриалци, народни представители, селяни. Заради миналото си Белене и до днес носи мрачната си слава на територия на смъртта. В последните десетилетия градът по-скоро измести вниманието към АЕЦ централата, която се превърна в горещ картоф, подхвърлян между политиците с дилемата дали да се строи или не.