Столица на абсурда: Кмет в София също с дете вън от яслите

Георги Илиев е баща на 4 деца, едното така и не можа да се класира в системата

Общество
17:20 - 06 Юни 2020
5847
Столица на абсурда: Кмет в София също с дете вън от яслите

Кметът на столичния район "Слатина", който е един от най-дефицитни за прием на деца в ясли и детски градини, също се оказа жертва на системата. Георги Илиев, избран за управляващ големия район миналата година, е баща на 4 деца. Най-малкото от тях отново не е успяло да пребори лотарийния принцип и е останало без място в забавачка за втора поредна година заедно с други 572 хлапета.

"Имам 4 деца. 2 са в училище, 1 в детска и 1 вкъщи, защото след десетки класирания, така и нямаше късмет да влезе в ясла. Подготвям доклад с конкретни предложения до Столичния общински съвет и кмета Йорданка Фандъкова", съобщи Илиев. 

Голяма част от тези 573 деца, останали извън обсега на яслите, няма да получат място и в градините, защото тази година жребиите за първа градинска група в "Слатина" се разиграваха на места дори между деца с 14 точки (2 повече от базисния пакет при двама работещи родители с адреси в съответния район - б.р.). А масово деца бяха приети с 13 точки, като "златната" една точка идва именно от предишно посещение на детска ясла. 

Общо в столицата тази година след първите 2 големи класирания за учебната 2020/2021 място не получиха над 9000 деца.