Столичани гневни от ремонта на 5-ицата: Чака ни ходене по мъките

Новини
14:44 - 12 Април 2021
3595
Столичани гневни от ремонта на 5-ицата: Чака ни ходене по мъките

Мащабният ремонт по линията на легендарния трамвай №5  вече тече с пълна сила. Реконструкция предстои по цялото трасе на мотрисата - от площад "Македония" до „Княжево”. След две години, по маршрута ще се движат нови, безшумни скоростни мотриси, обещават от общината. По всички спирки ще има качествени спирки с навеси и пейки, както и видеонаблюдение.

Новината, че ремонтът ще завърши чак през 2023-а обаче ужаси жителите на кварталите около последните спирки на трамвая - от „Овча купел” до „Княжево”. Столичани се притесняват, че толкова дълго време няма да разполагат с релсов транспорт, а ще бъдат принудени да ползват заместващ автобус, който не се движи изцяло по трамвайната отсечка. Хората в крайните квартали алармират, че нямат никаква алтернатива, тъй като трамваят е единственият възможен транспорт.

„Това са куп неудобства, защото едно е да се возиш с трамвай в задръстена София, друго е с автобус, който влиза в трафика. А и кой знае какви потрошки ще пуснат, едва ли всичките ще са с климатик”, тревожат се  пътниците.

Гражданите са гневни, че въпросният автобус - заместител, вместо да върти до колелото й при Съдебната палата, където е възможно или поне до площад "Македония", където също има добри условия за обръщане, връща обратно още на "Руски паметник". 

В другата си крайна точка пък новият транспорт не върти на трамвайното ухо при "Бъкстон", а харчи излишно време и гориво, като по едноименния булевард и по „Тодор Каблешков” вдясно стига обратно до паветата на бул. „Цар Борис Трети.” Това означава, че ще има доста сериозни разстояния, които ще трябва да се минават пеша, което, особено за възрастните ще е сериозен проблем.

Линията е най-натоварената в София. Трамвай номер 5 превозва над 50 000 души в делнични дни, отчитат експертите.  

Снимки: Агнес Методиева