Столичани изпразниха банкоматите

Икономика
22:00 - 26 Април 2019
2872
Столичани изпразниха банкоматите

Банкоматите в София бяха изпразнени за нула време преди празниците и в четвъртък вечерта, както и петък сутринта пари нямаше в редица от АТМ устройствата в столицата, показа проверка на Lupa.bg. На редица места на екраните на банкоматите беше изписано „Устройството временно не работи. Моля да ни извините“.

По обяд в днешния първи почивен ден ситуацията се нормализира, тъй като празните банкомати бяха напълнени с пари. Обикновено по празниците банките в България зареждат АТМ устройствата си с около половин милиард лева.

Преди Великден родните трезори увериха клиентите си, че са създали стриктна организация с екипи, които ще зареждат периодично машините и ще следят наличностите по време на празниците. В четвъртък вечерта обаче, когато столичани масово тръгнаха на път и изпразниха София, те изпразниха и банкоматите.

Според последните данни на БНБ у нас има около 6000 банкомата. Редовно обаче по време празници левовете бързо изчезват от устройствата, тъй като както в София и големите градове, така и по куроритите хората масово теглят. Обикновено банкоматите могат да поемат около 100 бона.

Прогнозите са, че около половин милион българи пътуват по време на Великденските празници, като цифрата за София е около 400 000.

Някои от нашенците ще имат късмета да си вземат доста дълга почивка – цели 11 дни и да се върнат на работа чак на 7 май. Някои успяват да си слеят почивката по Възкресение с 1 май и 6 май, които съответно се падат следващата седмица в сряда и по-следващия понеделник. Реално, ако човек може да си вземе отпуска за работните дни след Великден до Гергьовден ще почива почти две седмици.

Очаква се също така българите да похарчат около 200 милиона по Великден, както за пътувания, така и за трапезата. Тъй като за Възкресение Христово хората обиковено не си подаряват подаръци, както по Коледа, затова и тук липсва перото за армагани.

Българите похарчиха рекордните 2 милиарда лева по коледно-новогодишните празници, показаха данните на Националната агенция по приходите.