Столичанките между 31 и 45 години най-стресирани (ГРАФИКИ)

Актуални новини
19:43 - 29 Март 2020
3672
Столичанките между 31 и 45 години най-стресирани (ГРАФИКИ)

Жени от София на възраст 31-45 г., които работят от къщи (хоум офис) са изложени на най-силен стрес във връзка със ситуацията около коронавируса. Това показва проучване на департамент „Психология" в Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките. Данните са събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти през периода от 22-28 март 2020 г.

Хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение с заплахата от зараза с коронавирус. Данните показват, че жените са по-тревожни, но и по-оптимистично настроени, отколкото мъжете. Леко завишените нива на нетолерантност към неопределеност показват потребността на хората от перспектива.


Данните показват, че имаме нужда от положителни новини, казва проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Резултатите сочат за способността на хората да мобилизират целия си капацитет, за да овладеят тревожността си и преживяването на стрес. Подобна мобилизация продължава период от време, след което може да се очаква рязко покачване на стреса и тревожността, предупреждават авторите на проучването.