Столичен кмет брани образа на легендарния полк. Дрангов от Германия

Общество
10:33 - 16 Ноември 2020
4841
Столичен кмет брани образа на легендарния полк. Дрангов от Германия

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев е влязъл в дипломатическо противоборство с Германия заради образа на легендарния командир на 9-ия пехотен Пловдивски полк по време на Първата световна война полк. Борис Дрангов, нарисуван в подлеза при КАТ в квартал "Дианабад".

Днес кметът съобщи, че е получил предложение от посолството в Берлин там федерналата република за обнови и изрисува за своя сметка въпросния подлез с европейски символи и знаци по случай председателството й на ЕС.

"За съжаление, творците прецениха, че образът на командира на V Македонска дивизия, който е изобразен на една от стените на избрания за реновиране подлез до бензиностанция “Петрол” в ж.к.”Дианабад”, не съответства на европейската идея и съвременното разбиране за глобализъм. Кметът категорично се противопостави на идеята им, полковникът да бъде заличен", написаха от администрацията на Георгиев. 

“Преди да сме европейци, трябва да бъдем българи. България е една от най-старите европейски държави, никога не трябва да го забравяме. Можем да се гордеем с нашите герои, държавност, култура и постижения. Считам, че предложението да се заличи образът на полк. Дрангов е скандално, антибългарско и недопустимо. Като кмет на района, няма да допусна такова поругаване на българската памет. Европа е Европа, ние сме част от нея, но България е над всичко! По-добре е да нямаме “европейски” изрисуван подлез, отколкото да замажем с боя човека, дал живота си в битката при река Черна, за свободата и обединението на Родината", уточни кметът. 

Той ще предложи на Германия друг обект в района. "Апелирам за внимателен подбор на изпълнителите на проекта Нека бъде запазен добрият тон на приятелството и сътрудничеството, както до този момент. Вярвам, че това е едно недоразумение, в което посолството не участва.” коментира д-р Делян Георгиев.