Столична библиотека търси читатели по парковете

През летните уикенди можем да изберем хубава книга в градските градини

Култура
16:44 - 03 Август 2020
509
Столична библиотека търси читатели по парковете

Шестото издание на традиционната лятна кампания на Столичната библиотека за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики "Зелени библиотеки" започна на 1 август с мобилна библиотека в Борисовата градина и в Банкя. Библиотеката на София отново е в градините и парковете на столицата. Тази година към досегашните локации се включват и нови – Северният парк, парк "Люлин" - център, Банкя. Oт началото на кампанията през 2015 г. "Зелени библиотеки" са привлекли над 5 хиляди нови читатели на Столичната библиотека, а посетителите на инициативите в парковете са надхвърлили 15 хиляди.

През летните уикенди можем да изберем хубава книга за четене в парка, да станем читател на Столичната библиотека, да се срещнем с любими писатели, поети, от които може да получим книга с автограф. За първи път децата и учениците могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета-пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване, да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, да се забавляват с корейски популярни игри тухо, ют. Читателите ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека - Библиобус, който разполага с 1500 тома с най-новите хитови заглавия от съвременни и класически наши и чуждестранни автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги за дома.

Посетителите на "Зелени библиотеки" могат да видят за първи път пътуващата документална изложба с фотоси от архива на Столичната библиотека "Из парковете на София - минало и настояще". Тя представя богатата история на "зелената украса на столицата" - софийските паркове, в които библиотеката провежда кампанията си.

Продължава популярната инициатива "Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни". Посетителите ще могат да вземат интересна нова книга или да оставят вече прочетена на специално поставените места в парка. В инициативата миналата година бяха дарени от софиянци за софиянци над 1200 книги.

Посетителите могат да се срещнат с писателите Йордан Ефтимов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Анжела Димчева, Бойко Ламбовски, Иван Ланджев, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Иван Христов, Петър Чухов, Анджела Родел, Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Том Филипс, Виолета Кунева , Хайри Хайдам, Мая Панайотова и др., както и музикантите Иван Бороджиев (саксофон), Симеон Германов (китара и вокал).

Децата ще забавляват певецът и музикант Боби Мирчев, Таня Гигова от куклено-театралната школа "ГлухАРТчета", ще рисуват и оцветяват занимателни книжки с ръководителя на арт ателието на Детския център художника Христо Кърджилов. Нови детски книги и занимателни игри ще представят издателствата "Лексикон" и "Клевър-бук", Американският център и Корейският кът към Столичната библиотека. Малките посетители ще получат подаръци - детски книжки и химикалки. Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Инициативите ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки. А за тези, които нямат възможност да посетят летните читални в парковете на София, Столичната библиотека ще работи с читатели през целия август.


Програмата

8 август - парк "Заимов" и парк "Люлин" - център

9 август - парк "Гео Милев"

15 август - Южен парк

22 август - Северен парк

23 август - Градската градина

29 август - парк "Света Троица"