Столична община и СДВР за Lupa.bg: Просяците са прибрани в кризисни центрове, но не са затворници

Новини
12:17 - 10 Април 2020
1903
Столична община и СДВР за Lupa.bg: Просяците са прибрани в кризисни центрове, но не са затворници

Тълпите от просяци и клошари, които пълнеха улиците на София, буквално са изчезнали в дните на социална изолация, показа проверка на Lupa.bg Бездомни и дрипави почти не се мяркат дори пред хипермаркетите, където обичайно се тълпят за милостиня или цигари. Няма ги и по централните улици. По някой заблуден бездомен може да се види само около контейнерите за смет, или на малки групи по кварталните пазари, където надигат пластмасови шишета с ракия.  

От Столична община обясниха пред Lupa.bg, че бездомните са прибрани в кризисни центрове, които принципно трябваше да бъдат затворени през пролетта, но тази година продължават да работят заради извънредната ситуация. „Имат осигурени закуска, обяд и вечеря. Пазим ги да не излизат, но все пак те не са затворници, нямаме право да ги задържаме“, обясниха от кметството.

„Бездомните и просяците не могат да бъдат затваряни в центровете насила, това може да стане само с тяхно съгласие“, обясниха и от СДВР пред изданието ни. Полицията не е правила специални наказателни акции, защото няма причини да арестува хора, които просто са в дрипав вид и обикалят улиците. „Настаняването на скитащите из града е в правомощията на Столична община“, обясниха от полицията.  

Сега, за разлика от преди, когато бедняците отказваха да се подслонят в социалните центрове, сами се съгласяват да се приютят под покрив, защото на улицата няма кой да им даде пускната стотинка. Заради страха от зараза, хората не смеят да се доближават до клошарите, камо ли да поставят пари в ръцете им, коментираха от центровете.

От кметството обясниха, че социалните екипи са в акция почти постоянно, за да прибере всеки, който има нужда от покрив и храна.