Столична община разтури гето от самонастанили се в „Лозенец“

Незаконни обитатели има в още седем сгради в комплекса

Новини
15:33 - 23 Юни 2023
2626
Столична община разтури гето от самонастанили се в „Лозенец“

Нерегламентираното гето в район „Лозенец" е премахнато, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС), цитирани от БТА.

Председателят на Съвета Георги Георгиев провери на място как върви работата по почистването на установеното преди месец гето в район „Лозенец". Тогава граждани, с които се срещна Георгиев, се оплакаха от системен тормоз, кражби и посегателства, причинени от самонастанилите се обитатели в изоставените сгради, които нямат право да ползват невъведени в експлоатация имоти и живеят в тях без електричество и течаща вода.

Инвеститорите в жилищните сгради са бездействали и затова се е стигнало дотук, посочват от СОС.

След намесата на председателя на СОС и благодарение на работата на екипите на МВР, обитателите на гетото вече не са там, извършени са проверки за бездомни кучета и екипите на общинските дружества по чистота извършват почистване и извозване на отпадъци.

Сградата със самонастанили се не е само една, незаконни обитатели е имало в още седем сгради в комплекса.

По разпореждане на заместник-кмета по екология Десислава Билева, ОП "Екоравновесие" направиха проверка за бездомните кучета в района, които са притеснявали децата и техните родители.

Ние заедно с органите на реда си свършихме нашата работа, оттук нещата са в ръцете на районния кмет Константин Павлов, коментира още Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

Това обаче далеч не решава проблема с живеещи без съответните разрешения и регистрация хора на територията на столицата. За такива съобщават от почти всички столични райони, но засега ефетивните мерки са малко и крайно недостатъчни.