Столичната община няма право да глобява с фиш при паркиране

Актуални новини
17:25 - 17 Март 2022
2033
Столичната община няма право да глобява с фиш при паркиране

Столична община няма право да глобява с фиш при паркиране и движение на територията й, реши Върховният административен съд, който обяви за нищожни текстове за Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Решението е окончателно, съобщиха от ВАС.

Предмет на наредбата са правила, ограничения и забрани, свързани с организацията на движението на пътни превозни средства на територията на Столична община. Отменените разпоредби от наредбата предвиждат налагане на глоби с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им.

Върховните съдии обаче приемат, че Общинският съвет няма компетентност да регламентира налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им.

Според Закона за административните нарушения и наказания налагането на глоби с фиш за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, може да бъде предвидено само в закон или указ, каквато не е наредбата на общината.

По делото е установено също така, че текстове от наредбата имат един и същ предмет на регулация с разпоредби от Закона за движението по пътищата. Това е в противоречие със Закона за нормативните актове, тъй като тези отношения вече са уредени с нормативен акт от по-висока степен и поради това общинският съвет не разполага с компетентност да приеме разпоредби с такъв предмет, посочват съдиите.