Столичната община възстанови безплатните доставки за възрастните хора

Храни и лекарства се купуват вместо пенсионерите, за да не се сблъскат с вируса

Общество
09:53 - 27 Октомври 2020
1620
Столичната община възстанови безплатните доставки за възрастните хора

Възстановихме помощта за пазаруване на храна и лекарства за самотни и болни възрастни хора. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Екипи на Столична община пазаруват по тяхна заявка, която могат да правят на телефон 029041397 от 9.00 до 17.30 часа“, посочва Фандъкова.

Едно обаждане, съставяне на списък, пазаруване и доставка. Така хората с хронични заболявания, възрастните и самотните без близки, които да им напазаруват, ще могат да се снабдят с лекарства и стоки от първа необходимост.

Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция" към СО обяснява: Те си плащат за тази услуга, поръчват си, идеята е ние да им спестим ходенето до магазините, реденето на опашките с нашите екипи. Да намалим броя на хронично болните и възрастните хора, които има риск от заразяване с короновриус на места, които са с чакане на опашки и т.н.

За един човек екипите на общината могат да купуват до 10 продукта от първа необходимост. Сигналите се обработват от няколко екипа на Столичната община. Всеки от тях помага на над 10 души на ден. А доставката се чака с нетърпение. И макар лицата на хората в нужда да остават скрити за камерата, благодарността излиза на преден план.

От общината имат готовност да подпомогнат екипите с доброволци, ако това се наложи.