Столичният общински съвет ще продължи да финансира довеждащия транспорт за ученици

Транспортната услуга ще е за деца от подготвителните групи и ученици от I до VII клас в „Красна поляна” и „Овча купел”

Новини
12:57 - 13 Юни 2023
1715
Столичният общински съвет ще продължи да финансира довеждащия транспорт за ученици

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на заседанието си на 15-и юни предложение да продължи финансирането на довеждащ транспорт за ученици, които не могат да посещават учебни заведения в близост до местоживеенето им, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Предложението е на общинския съветник Диян Стаматов и на зам.-кмета Мирослав Боршош. Транспортната услуга ще е за деца от подготвителните групи и ученици от I до VII клас от район „Красна поляна”, кв. „Факултета”, за обучение в три общински училища в район „Възраждане” – 67-о ОУ и 136-о ОУ и район „Овча купел” – 66-о СУ. 

Всяка година Столичната община

осигурява довеждащ транспорт на ученици, които не могат да посещават учебни заведения в близост до местоживеенето им.

Това е дейност в изпълнение на Стратегията за развитие на образованието в столицата и осигуряване на равен достъп до образование за всички деца и ученици в задължителна училищна възраст. 

Ежегодно дирекция „Образование” осъществява периодичен контрол на посочените училища. Резултатите от проверките показват, че през 2022/2023 учебна година броят на обхванатите деца е 307. Положителен факт е, че осигуряването на транспорт до училище на децата от предучилищна възраст пет и шест години, невладеещи български език, осигурява добра подготовка за постъпването им в първи клас.

Необходимите средства за обезпечаване на транспортната услуга за 2023/2024 учебна година са в размер до 172 500 лева с ДДС,

а районните администрации следва да заплащат ежемесечно стойността на превозите в зависимост от изминатия пробег на километър, въз основа на предоставени отчетни документи от доставчика на услугата. 

През февруари СОС прие доклад относно разширяване и увеличаване на маршрутните линии по проект „Автобуси до училища на територията на Столична община“ с вносители общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков. Тогава те посочиха, че крайната цел на всички мерки, които се предприемат в областта на транспорта, е намаляване на трафика и подобряване на въздуха в града. Миналата година СОС реши да въведе експериментално автобуси до училищата в централния район на София.