Столичното БСП скочи на Фандъкова за бюджета

Разписаното било копи-пейст на миналогодишните разходи

Политика
14:49 - 25 Февруари 2021
1143
Столичното БСП скочи на Фандъкова за бюджета

Бюджет 2021 на София на практика е „копи-пейст“ на предходния.  Заявяват се приоритети, но те не са финансово обезпечени. Няма да подкрепя бюджет, който прилича на обещанията на Дядо Коледа. Това каза заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова.

По думите й без сериозен анализ на бюджета от предходната година, на ефективността и качеството на изпълнението, няма никакви гаранции, че бюджетът, който предстои да се приеме, е планиран достатъчно зряло и ще бъдат изпълнени заложените в него разходи.

„Липсва какъвто и да е опит за критичен анализ, особено  там, където има сериозно неизпълнение на приходите и разходите. В най-добрия случай се констатира факта, но няма никакво обяснение за него“, посочи Христова и допълни, че най-фрапиращото е изпълнението на инвестиционната програма – неусвоени са повече от 50% от цялата капиталова програма.

Тя изтъкна, че социалистите категорично не са съгласни с обявената децентрализация на инвестиции в размер на едва 10 млн. лева., което е много далече от идеята ни парите да следват хората.

„Имам една мечта, следващата година общинското здравеопазване да бъде приоритет“, заяви в заключение Милка Христова.

Липсата на буфери и ограничените възможности за финансиране на дупки в бюджета нарушават качеството на живот на гражданите. Заложеният резервен бюджет за кризи в размер на 12 млн. лв. е крайно недостатъчен на фона на заложения огромен бюджет от близо 1,9 млрд. лв.   Това заяви общинският съветник от левицата Николай Велчев.  

„Общинският бюджет законодателно така е уреден, че в средносрочен план е нормално приходите и разходите да се движат заедно. Но липсата на буфери и ограничените възможности да се финансират отворени пробойни в него, които наблюдавахме през изминалата 2020 г. в здравеопазването и градския транспорт заради КОВИД-19, налага отговорно планиране на приходната и разходната част на бюджета“, изтъкна Велчев.

Според него подходът, предлаган от мнозинството от ГЕРБ по дебата за бюджета за 2021 г., а именно в последния момент, е погрешен. „Това довежда до сериозно гражданско недоволство на местните общности и до неразрешени хронични проблеми на града като липсата на места за децата в яслите и градините и лошата инфраструктура в кварталите на София“, обясни социалистът.

„Анализирайки изпълнението на сборния бюджет за 2020 г. особено впечатление прави частта приходи от оперативни програми. Там се вижда несправянето на администрацията на кмета Фандъкова, като от планираните малко над 260 млн. лв. са отчетени 118 млн. лв. - едва 45% от планираните средства. Ниската усвояемост на европейските средства няма как да не рефлектира негативно на инвестициите в столичните квартали“, счита Николай Велчев.

Бюджет 2021 отново е заченат в лъжа. През 2017 г. г-жа Йорданка Фандъкова тържествено обеща нов начин за изготвяне на бюджетите на СО, поради тяхното перманентно неизпълнение в годините. 4 години по-късно СОС продължава да е принизен до придатък на администрацията на Столична община. За поредна година общинските съветници научиха за бюджета от медиите. Това каза заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Иван Таков.

„Бюджетът не отчита потребностите на районите и особено на кметствата. Извън големите обекти в капиталовата програма, незначителни са средствата за подобряване на качеството и условията за живот в жилищните квартали“, каза Таков и прикани управляващите да проявят разум и да се вслушат в предложенията на БСП.

„Кметът и управляващите влизат в кварталите от години, но така и никой не разбра, явно стъпват на пръсти, когато ходят там“, заяви Иван Таков.

Той призова на предложенията на БСП да се гледа като на помощ за изготвяне на по-добър бюджет в полза на София и на софиянци.

„Предложенията ни в приходната част са добре обосновани, както по отношение на постоянно увеличаващото се население на София и ръста на жилищното строителство, така и с възможностите за увеличаване на приходите от по-добро и ефективно стопанисване и разпореждане на общинската собственост и управление на общинските дружества“, посочи Таков и се аргументира, че на лице е и потенциал за увеличаване на приходите чрез подобряване на събираемостта на отделните пера на местните данъци и такси.

„В разходната част предлагаме реципрочно завишаване на средствата за съществени функции и дейности на Столична община, а именно в изпълнение на трайно отстояваната от БСП политика за приоритетно насочване на бюджетни средства към кварталите. Предлагаме допълнителен финансов ресурс да се изразходва за подобряване състоянието на вътрешнокварталната улична мрежа, социалната и спортна инфраструктура“, обясни той.

Таков поясни, че от БСП предлагат увеличаване на средствата за изкупуване на земя, попадаща в паркове и зелени площи.

„В тази връзка предлагаме увеличение приходите от имуществени и други данъци с 18 млн. лв., а от други приходи и такси с още 12 млн. лв.“, допълни той.

„Позицията на БСП в София е последователна за необходимостта от децентрализация при разходването на бюджетните средства, с цел по-пълно отчитане на конкретните и специфични потребности на районите и местните общности. В изпълнение на това предлагаме допълнителни приходи да се предоставят на 24-те районни кметове - 18 млн. за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, улично осветление и озеленяване. И увеличение на средствата, предвидени за придобиване на земя с 10 млн. лв. В момента заложените 8 млн. лв. са крайно недостатъчни“, посочи Иван Таков.

Управляващото мнозинство в Столичния общински съвет отхвърли предложенията на групата на „БСП за България“.