Столтенберг: Бунтът на "Вагнер" показва, че инвазията е стратегическа грешка

Украйна
12:39 - 26 Юни 2023
1406
Столтенберг: Бунтът на "Вагнер" показва, че инвазията е стратегическа грешка

Бунтът на наемническите войски в Русия през уикенда показа, че инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна е била "стратегическа грешка". Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.

"Ние следим ситуацията в Русия. Събитията през уикенда са вътрешен руски въпрос и са още едно доказателство за голямата стратегическа грешка, която президентът Путин допусна с незаконното анексиране на Крим и войната срещу Украйна", заяви Столтенберг пред репортери в литовската столица Вилнюс.

Той говори по време на посещението си в Литва, която ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО следващия месец - няколко дни след прекратения бунт на наемническата група "Вагнер" срещу Кремъл.

След като в събота ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин отмени настъплението на войските си, Москва заяви, че той ще напусне Русия и ще замине за Беларус и няма да му бъдат повдигнати обвинения.

"Наблюдаваме и ситуацията в Беларус", заяви Столтенберг, след като по-рано този месец Русия изпрати там ядрени боеприпаси. "Осъждаме съобщението на Русия за разполагане на ядрени оръжия. Това е безразсъдно и безотговорно", добави Столтенберг. "Не виждаме никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, но НАТО остава бдителна."

На пресконференцията във Вилнюс заедно със Столтенберг се появи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

"Събитията от изминалия уикенд в Русия показаха нестабилността на режима в Кремъл. В бъдеще могат да се очакват подобни или дори по-големи предизвикателства", каза той пред репортери.

Науседа заяви, че прекратеният бунт на „Вагнер“ може да повлияе на сигурността в региона.

"Установявеането на групата "Вагнер" в Беларус може да се превърне в допълнителен фактор", добави той.