Столтенберг: Европа трябва да се готви за 10-годишна война в Украйна

Русия
11:27 - 19 Юли 2024
1315
Столтенберг: Европа трябва да се готви за 10-годишна война в Украйна

На фона на опасенията, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, американската военна помощ за Украйна може да бъде намалена или дори спряна, ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври, призова европейските членки на Алианса да увеличат ангажиментите си.

Попитан дали съюзниците от НАТО трябва да бъдат подготвени за конфликт в Украйна, който ще продължи повече от десетилетие, Столтенберг отговори утвърдително, съобщи BBC.

"Колкото по-силна е подкрепата ни за Украйна и колкото по-дълго сме готови да се ангажираме, толкова по-скоро тази война може да приключи", каза той.

Прпимняме, че бившият руски президент, бивш руски премиер и настоящ зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев даде интервю пред руското издание "Аргументи и факти", в което внуши, че Украйна няма да съществува до 2034 година. Целта на тези му твърдения е да се формира общественото мнение в Русия за дълга война в Украйна - поне 10 години, преди Украйна да бъде сломена и унищожена.