Столтенберг иска страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Освен това генсекът призова за повече подкрепа за Киев

ЕС
11:12 - 25 Януари 2023
1178
Столтенберг иска страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква страните членки на Алианса да повишат текущата си цел за разходи за отбрана от 2% от националното производство на срещата на върха във Вилнюс през юли, съобщава "Ройтерс".

"Предполагам, че ще има нова цел за разходите за отбрана, когато се съберем за срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли тази година", заяви той пред германския вестник "Ди Велт".

Целта от 2% първоначално беше за десетилетие - до 2024 г., така че сега трябва да я актуализираме, отбеляза Столтенберг.

Той уточни, че все още не може да каже за какво ще се споразумеят страните членки. "Предполагам обаче, че ще бъде по-амбициозна цел отпреди, защото всички виждат, че трябва да инвестираме повече", добави шефът на НАТО.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година много от страните съюзници увеличиха военните си разходи.

Освен това Столтенберг призова за повече подкрепа за Киев, включително за танкове, подчертавайки, че "Русия трябва да е наясно, че никога не може да спечели ядрена война".