Столтенберг натиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Свят
15:01 - 16 Февруари 2023
846
Столтенберг натиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "сега е моментът да ратифицираме Финландия и Швеция" като нови членове на Алианса, съобщава "Асошиейтед прес".

По време на съвместна пресконференция в Анкара с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, Столтенберг посочи, че основният въпрос не е дали двете страни са ратифицирани заедно, а това да се случи "възможно най-скоро".

От своя страна Чавушоглу отбеляза, че Турция може да разгледа двете кандидатури поотделно.

"Това е решение на Турция. Турското правителство, турският парламент е този, който решава въпроса за ратификацията", заяви той.

Турция и Унгария са единствените страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали присъединяването на Финландия и Швеция.

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

"Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг веднъж вече заяви, че е по-важно кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция да бъдат ратифицирани бързо, отколкото заедно.

Западни служители обаче посочиха, че биха предпочели двете страни да се присъединят към НАТО заедно, отчасти защото би било по-лесно да ги интегрират едновременно във военните структури.

Официално Финландия също неколкократно е заявявала, че иска да се присъедини към НАТО заедно с Швеция.

Швеция е най-близкият отбранителен съюзник на Финландия. В случай на конфликт с Русия, с която Финландия дели граница с дължина 1300 км, НАТО ще се нуждае и от шведската територия, за да помогне на Финландия да се защити, например по отношение на логистиката.

Анкара настоява Хелзинки и Стокхолм да предприемат по-твърда позиция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция и Европейския съюз за терористична група, както и срещу друга групировка, обвинявана за опита за преврат в страната през 2016 г.