Столтенберг: НАТО може да разположи повече свои части в Косово

Балкани
12:25 - 01 Юни 2023
1757
Столтенберг: НАТО може да разположи повече свои части в Косово

Генералният секретар на НАТО каза днес, че организацията е готова да разположи повече свои части в Косово за потушаване на размириците в етнически разделената северна част на страната, предаде Ройтерс. Първото подкрепление от 700 войници вече е изпратено.

„НАТО ще остане бдителна. Ние ще бъдем там, за да гарантираме безопасна и сигурна среда, а също и за да спомогнем за успокояването и намаляването на напрежението“, каза той пред репортери в кулоарите на НАТО среща на министрите в Осло, Норвегия.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби. 

НАТО реши да увеличи своята мисия от 4000 души в региона със 700 допълнителни войници, след като 30 души от мироопазващите сили и 52-ма протестиращи етнически сърби бяха ранени в понеделник.

Столтенберг определи насилието срещу войските на НАТО като „напълно неприемливо“ и каза, че съюзниците подготвят още войски, в случай че НАТО трябва да изпрати допълнителни подкрепления в региона.

„Нашето послание както към Белград, така и към Прищина е, че те трябва да се ангажират добросъвестно с помощта на диалог под егидата на ЕС", добави той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел повтори днес преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, че насилието в Косово трябва да бъде прекратено и той ще продължи да общува със замесените страни. 

Борел посочи, че при срещата си с премиера на Косово Албин Курти в Словакия той го е призовал да изпълни своята роля в справянето с кризата. Борел изрази надежда, че ще има възможност да отправи същото послание и към президента на Сърбия Александър Вучич, отбелязва БТА.