Столтенберг: НАТО няма да търпи посегателство от страна на Москва

Стотици хиляди военни на Алианса са в повишена готовност, предупреди генералният секретар на пакта

Новини
19:42 - 16 Март 2022
3459
Столтенберг: НАТО няма да търпи посегателство от страна на Москва

Москва не трябва да се съмнява, че НАТО няма да търпи каквото и да било посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Алианса. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след днешното извънредно заседание на министрите на отбраната на страните от Алианса.

Президентът Владимир Путин подцени НАТО, защото отговорихме бързо и така, че да има тежки последици за Русия, добави той по повод войната в Украйна. По неговите думи Путин е подценил също силата на украинските въоръжени сили и решимостта за отпор на украинския народ.

На въпрос дали Русия ще изгуби войната, Столтенберг предпочете да не прави прогнози.

"Да не подценяваме опасностите от военните способности на Русия, готовността да използва сила", призова той.

Наложи се президентът Путин да промени плановете си и да разбере, че бърза победа няма да има. Но не трябва да се подценява способността на Русия да удължава войната, да продължи с нападенията срещу градове, както показва опитът от Чечения и Сирия. Въпреки допуснатите големи грешки, все още Русия разполага със значителни сили, отбеляза Столтенберг.

Той уточни, че НАТО единодушно подкрепя решението да не се изпращат съюзнически сили в Украйна, защото това би довело до разпространение на военните действия и до пълномащабна война с Русия.

Нуждаем се от мир в Украйна, полагаме всички усилия за постигане на дипломатическо споразумение. Помагаме на Украйна, защото това, което ще постигнат преговорите, тясно зависи от обстановката на бойното поле. "Президентът Путин трябва незабавно да спре войната и веднага да изтегли руските сили от Украйна, да се ангажира добронамерено с дипломация", настоя Столтенберг.

Той съобщи, че до седмици военното командване на НАТО ще подготви предложения за трайно повишаване на присъствието по източния фланг.

По думите му стотици хиляди военни от НАТО са в повишена готовност, 100 000 американски военни са в Европа, 40 000 бойци са на пряко подчинение на пакта.

Единството ни е по-важно отвсякога. Ще бъдат необходими по-големи инвестиции в отбрана, равни поне на два процента от БВП на всеки от съюзниците, допълни генералният секретар.